Almanya’dan birkaç gün önce Türkiye’ye sınır dışı edilen Mahmut Akyüz ve ailesi hakkında açıklama yapan Alman makamlar, “söz konusu eylemin baba Akyüz tarafından 20 yıl geciktirildiğini ve ailenin sınır dışı edilirken kanunların dışına çıkılmadığını” belirtti.
Almanya’ya ilk olarak 1991 yılında giden Mahmut Akyüz ve ailesinin zorunlu olarak sınır dışı edilmesinin yankıları sürüyor.
Ailenin Almanya’da ikamet ettiği Sontra kentinin bağlı bulunduğu Kassel Valiliği’nden yapılan açıklamada Akyüz ailesine karşı önemli ithamlar ve açıklamalar yer aldı.
Valilik, baba Akyüz’ün sınır dışı edilmesine uzun süre önce karar verilmiş olmasına rağmen yaptığı itiraz ve dilekçelerle süreci 20 yıl uzattığını, 2017’de Almanya’yı gönüllü olarak terk etmeyeceğine dair beyanda bulunması sonrası yasal düzenleme çerçevesinde zorunlu sınır dışı uygulandığını aktardı.
Açıklamada, baba Akyüz’ün Almanya’ya giriş yaptıktan 5 sene sonra 1996 yılında “ilk kez sınır dışı edildiği”, ancak kısa bir süre sonra Akyüz’ün yalan beyanda bulunarak Türkiye’de işkence gördüğünü söylediği ve yeniden Almanya’ya giriş yaptığı bilgisi yer aldı.
Kassel Valiliği, Akyüz’ün Türkiye’de işkence görmediğini “işkence diye gösterdiği yara izlerini kendisinin yaptığı sonucuna varıldığını” açıkladı. Valiliğe göre baba Akyüz, yaşları 13 ile 19 arasında değişen ve Almanya’da doğan 5 çocuğunu Türk makamlarına bildirmedi ve söz konusu çocukları yasa dışı konuma düşürdü.
500 sayfalık dosyada Mahmut Akyüz’ün Alman memurları tehdit ettiği ifadeleri var
Valilikteki dosyada yer alan en çarpıcı iddialardan biri ise baba Mahmut Akyüz’ün sorumlu yabancılar dairesine defalarca randevusuz giderek, orada çalışan memurları tehdit ederek onlara rüşvet teklif etmesi.
Yaklaşık 500 sayfalık “Akyüz Ailesi dosyasında”, Kassel Valiliği ailenin ülkede kaldığı süre içerisinde tüm masraflarının Alman devleti tarafından karşılandığını, 48 yaşındaki anne Fatma Akyüz’ün ücretsiz Almanca kursu imkanının verilmesine rağmen okula gitmeyerek 21 sene boyunca Almanca öğrenmediğini yazdı.
Uzmanlar, Almanya’da 31 yıl ikamet eden baba Mahmut Akyüz, 21 yıl yaşayan anne Fatma Akyüz ve çocukların tamamının Almanya’da doğup büyüdüğü gerçeği göz önüne alındığında Akyüz ailesinin sınır dışı edilmesinin çok sık rastlanan bir olay olmadığını ifade ediyor.
Almanya’da İkamet Kanunu’nun 25’inci maddesine göre çocuklu ailelerin resmi statü almaları için “ailenin kendi hayatını idame ettirecek kazancı sağlaması, dil öğrenmesi ve suç işlememesi” gibi etkenler oldukça önemli.
Kaynak; Euronews