Kürt Tarihi Dergisi’nin 42’inci Sayısı “Bedirxaniler” dosyası ile çıktı

Kürt Tarihi Dergisi’nin 42'inci Sayısı “Bedirxaniler” dosyası ile çıktı

Üç ayda bir yayınlanan Kürt Tarihi Dergisi’nin 42’inci Sayısı “Bedirxaniler” dosyası ile çıktı.

42’inci sayıda Kürt hareketinin neredeyse yüz senesine damga vuran Bedirxan ailesiyle ilgili Kürtçe ve Türkçe yazılardan oluşan bir dosya yer alıyor. Dosyanın hazırlanmasına Bahoz Şavata’nın öncülük ettiği bildiriliyor.

Dosyadaki ilk yazı Botan Beyi’nin isyanına ve sonrasına dair iki çok kıymetli kitabın yazarı Ahmet Kardam’ın. Kardam’ın yazısı Bedirxan isyanının temel özelliklerini ve sonuçlarını soğukkanlı bir perspektifle çözümlüyor.

Dosyanın diğer yazıları Bedirxanilerin takip eden kuşaklarıyla ilgili. Bahoz Şavata, Mikdat Midhat Bedirxan ve meşhur Kürdistan gazetesi üzerine yazmış.

Seid Veroj’la Celadet ve Kamuran Bedirxan kardeşler üzerine Dara Yayınları’ndan çıkan kitabıyla ilgili söyleşiyi de Bahoz Şavata yapmış.

 Celile Celil’in Kürtçe yazısı ise Bedirxanilerin biraz ayrıksı figürü Abdürrezzak Bedirhan’la ilgili.

Mehmet Emin Purçak’ın yine Kürtçe yazılmış yazısı ise 2013’te Erbil’de basılan Bedirxanilerin Albümü’ne dair.

Dosyanın son yazısı da Rohat Alakom’dan.

Alakom’un çalışması Bedirxanilerden Ali Şamil Paşa’nın kızı ve Halide Edip Adıvar’ın üvey kardeşi Mahmure Bedirhan hakkında.

Dosya haricinde de önemli katkılar da var bu sayıda.

Nasruddewle Mardux’un  Kürdistan teriminin tarih boyunca nasıl kullanıldığına dair yazısının ilk bölümü de bu sayıda yer alıyor. Ahmet Özer de Nahcıvan’da doğduktan sonra ailesiyle sürüldüğü Kazakistan’da önemli bir bilim insanı olarak parlayan Nadir Nadirov üzerine yazdı.

 Bir de Kürdistan Yahudileri’yle ilgili bir yazı var bu sayıda. Anjelika Pobedonostseva Kaya ve Artöm Kirpiçönok’un Rusça kaleme aldığı yazıyı Zelal Konak Türkçeleştirmiş.

Kürt Tarihi Dergisi matbu halinin yanı sıra, e-dergi formatıyla da okurların kullanımına sunuluyor.

Dergiyi edinmek isteyen okurlar Google Kitap veya kurttarihidergisi.com’dan e-dergi olarak edinebilecekleri gibi matbu olarak da İsmail Beşikçi Vakfı’ndan ve seçkin kitapçılardan temin edebilirler.

Diğer Haberler