İran muhalif gazeteci Ruhullah Zam’ı idam etti

İran muhalif gazeteci Ruhullah Zam'ı idam etti, fransa, Mülteci AmadNews,

İran Yüksek Mahkemesi, Ruhullah Zam’a verilen idam cezasının infazının gerçekleştirildiğini duyurdu.

Mahkeme Sözcüsü Gulam Hüseyin İsmaili yaptığı açıklamada, “Yüksek Mahkeme davayla ilgili kararını yaklaşık bir ay önce vermişti. Karar Devrim Mahkemesi tarafından da onaylanmıştı” dedi.

Gazeteci Zam, 2019’da İran Devrim Muhafızları tarafından hala gizemini koruyan bir operasyonla yakalanmasından önce uzun yıllar Fransa’da sürgünde yaşadı.

Fransa’da mülteci statüsüne sahip olan Zam, kurduğu Amad News sitesini Telegram uygulaması üzerinden yürütüyordu.

İran, Ruhullah Zam’ı 2017 yılında patlak veren protesto hareketini harekete geçirmede aktif bir rol oynamakla suçladı.

İsmaili tarafından Haziran ayında yapılan açıklamada, “Ruhullah Zam birçok suçla suçlanıyordu. Ama yargı 13 suçu birleştirerek ‘Allah’a karşı savaşmak’ suçlamasıyla idam cezası verdi” ifadeleri kullanıldı.

Ruhullah Zam kimdir?

Zam, kurucusu olduğu Amadnews üzerinden İran devlet kurumlarındaki yolsuzluklara dair belgeler sızdırarak kısa sürede popüler bir kişi haline geldi.

Ruhullah Zam’ın din adamı olan babası Muhammed Ali Zam, İran İslami Tebliğat Kurumu’nun Sanat Ofisi’nin eski başkanı aynı zamanda Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani kabinesinde Kültür İşleri Kurumunda görevliydi.

Ruhullah Zam’ın babasının reformist kanatta Ruhani’ye yakın biri olması muhafazakârlar içinde tartışmalara neden olmuştu.

Devrim Muhafızları Ordusu’nun kıdemli üyelerinden Hasan Abbasi, geçtiğimiz aylarda yapmış olduğu açıklamada Amadnews’in İstihbarat Bakanlığı tarafından desteklendiğini, İstihbarat Bakanı’nın bu Telegram kanalının arkasındaki isim olduğunu ileri sürmüştü.

Hasan Abbasi bu sözleri sebebiyle 6 ay hapse mahkum olmuştu.

Bu bağlamda Amadnews konusunun İran İstihbarat Bakanlığı ile Devrim Muhafızları Ordusu İstihbarat Servisi arasında bir husumete sebep olduğu aşikâr.

Türkiye’deki elektrik kesintilerini gündeme getirmişti

Ruhullah Zam, 31 Mart 2015 tarihinde Türkiye’nin genelinde meydana gelen elektrik kesintisinin, İran tarafından düzenlenen bir siber saldırıdan kaynaklandığını iddia etmişti.

Amadnews tarafından bu konuya ilişkin belgeler yayınlanmıştı.

Söz konusu belgeleri sızdırdıkları gerekçesiyle 23 Devrim Muhafızı Ordusu askerinin tutuklanması Amadnews’in iddialarını desteklemişti.

Nasıl yakalandı?

Yaklaşık 4 yıl Fransa’da yaşayan Ruhullah Zam’ın İran’a nasıl götürüldüğü halen merak ediliyor.

Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan o dönem yapılan açıklamada Ruhullah Zam’ın Fransa’dan Irak’a gittiği duyuruldu.

Fransız Le Figaro gazetesinde “Casusluk: İran Fransa’da yaşayan bir muhalifini nasıl gözaltına aldı?” başlıklı haberde Devrim Muhafızları Ordusu’nun görevlendirdiği genç bir kadının Paris’e giderek Ruhullah Zam’ı Ayetullah Sistani ile görüştürmeye ikna ettiği iddia edildi.

Ruhullah Zam’ın Iraklı Şii lider Ayetullah Sistani ile görüşmek için Necef kentine gittiği ve burada Devrim Muhafızları Ordusu tarafından gözaltına alınarak İran’a götürüldüğü düşünülüyor.

Ayetullah Sistani’nin Ofisi tarafından yapılan açıklamada Ruhullah Zam ile herhangi bir randevu ayarlanmadığı belirtilerek bu iddialar yalanlandı.

Bazı kesimler ise Zam’ın İran istihbaratı tarafından görevlendirilen bir kadının Zam ile diyaloğa girerek yakınlık kurduğu ve görüşmek için Necef’e davet ederek burada İran istihbaratı tarafından gözaltına alınarak İran’a götürüldüğünü iddia ediyor.

Diğer Haberler