Kürt gazeteci Allan Kaval Fransa’nın en iyi gazetecilik ödülünü aldı

Kürt gazeteci Allan Kaval Fransa'nın en iyi gazetecilik ödülünü aldı

Fransa’nın en prestijli gazetecilik ödülü olan “2020 Albert Londres Ödülü”, Rojava’da IŞİD’li tutuklular hakkında yaptığı haber nedeniyle Le Monde muhabiri Allan Kaval’a verildi.

Kürt gazeteci Allan Kaval, Rojava’da Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolü altında bulunan Haseki’deki IŞİD’li tutukluların hayatını konu alan “Suriye Cehenneminden – Cihatçı Mahkumların Yavaş Ölümü” başlıklı haber ve analizi ile Fransa’da “2020 Albert Londres Ödülü”nü aldı.

Albert Londres jürisi, Kaval’ın Ekim 2019’da yayınlanan haberini, Fransa’nın en prestijli ödülüne layık gördü.

Aslen Hakkarili olan Allan Kaval, aynı haber ile bu yıl savaş muhabirlerine verilen en prestijli “Bayeux ödülü ve Ouest-France Jean Marin” ödüllerini de kazanmıştı.

“Ekip çalışmasıydı”

Ödül hakkında AFP’ye konuşan Kaval, “İnanılmaz derecede onur duydum. Ancak her raporun arkasında, kesinlikle gerekli katkılarından bahsedilmeyen yaklaşık 10 kişi var” dedi.

Rojava’da kendisine eşlik eden fotoğrafçı Laurence Geai’nin adını veren Kaval, “Bu gerçekten bir ekip çalışması” diye konuştu.

IŞİD’li mahkumların hayatını anlattı

Gazeteci Allan Kaval, 30 Ekim 2019’da Rojava’nın Haseki kentinde bulunan ve yaklaşık 5 bin IŞİD’li mahkumun yaşadığı cezaevini haberleştirmişti.

“Suriye Cehenneminden – Cihatçı Mahkumların Yavaş Ölümü” başlıklı haberde, Suriye’deki son kaleleri olan Bağoz’un da düşmesi ile halifeliği son bulan IŞİD’lilerin hapishane koşulları anlatılıyor.

Kaval, çoğunluğu yabancı IŞİD’lilerden oluşan kalabalık hapishaneyi örgütün “halifeliğinin tıkılıp kaldığı yer” olarak nitelendiriyor.

Karabağ’da yaralandı

Ekim 2020’de Dağlık Karabağ’da Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmaları izlemeye giden gazeteci Allan Kaval, küçük bir kasaba olan Martouni’de meydana gelen bombalı saldırıda fotoğrafçı Rafael Yaghobzadeh ile birlikte ağır yaralandı. Kaval ve Yaghobzadeh bu olay nedeniyle Fransa’ya geri gönderildi.

82. Albert Londres ödülü, Le Monde gazetesinin Benoît Vitkine (Moskova muhabiri) ve Elise Vincent’tan (cihatçı terör uzmanı)  sonra “Fransız Pulitzer” ödülünü üst üste kazandığı  üçüncü yıl  oldu.

Ailesiyle birlikte 30 yıl önce Fransa’ya yerleşen 31 yaşındaki Allan Kaval, yaklaşık 5 yıldır Fransa Le Monde gazetesinde muhabirlik yapıyor.

Diğer Haberler