Katar ve Suudi Arabistan arasında buzlar çözülüyor, yakın zamanda anlaşma gerçekleşe bilir

Katar ve Suudi Arabistan arasında buzlar çözülüyor, yakın zamanda anlaşma olabilir

Kuveyt ve ABD arabuluculuğunda Suudi Arabistan ile Katar arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için yürütülen görüşmelerde ilerleme sağlandığı ve anlaşmanın yakın bir zamanda sağlanabileceği açıklandı.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Ahmed Nasser el Sabah, Kuveyt TV’ye yaptığı açıklamada, “Son dönemde, kalıcı bir dayanışmanın hayata geçirilmesini sağlayacak nihai bir anlaşmaya varmak amacıyla, tüm tarafların Körfez ve Arap birliği ile istikrarının sağlanması arzusunu dile getirdiği yapıcı görüşmeler yapılmıştır” dedi.

El Sabah, ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Jared Kushner’in son dönemde gösterdiği çabalardan da övgüyle bahsetti.

Kushner bu hafta içerisinde önce Suudi Arabistan’a, daha sonra da Katar’a giderek temaslarda bulunmuştu.

Konuya yakın bir kaynak Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, tüm tarafların müzakerelerin devam etmesi konusunda uzlaştığını ve bunun çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman el Sani de Twitter’dan paylaştığı mesajda, Kuveyt’in açıklamasını uyuşmazlığın çözümüne doğru atılmış “zorunlu bir adım” olarak nitelendirdi.

Prens Faysal: İran rejimi terörist milisleri finanse ediyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan el Saud, Kuveyt ve Trump’ın güçlü desteği sayesinde son günlerde görüşmelerde önemli bir ilerleme kaydedildiğini belirtti.

Roma’da katıldığı bir etkinlikte konuşan Prens Faysal, “Bu ilerlemenin, artık imkan dahilinde görülen nihai anlaşmaya ulaşmasını umuyoruz ve bu çatışmanın tarafı olan tüm uluslar arasında bir anlaşmaya varma konusunda bir miktar iyimserim” diye konuştu.

İran İslam Cumhuriyeti’nin bölgede gerçekleştirdiği faaliyetlerle ilgili de konuşan Prens Faysal, İran rejiminin bölgedeki terörist milisleri finanse etmeye devam ettiğini ve İran rejimine bağlı terör gruplarının Avrupa’da operasyonlar gerçekleştirdiğini söyledi.

Prens Faysal konuşmasında, “Krallık, ABD ile İran arasındaki diyaloğu destekliyor, ancak diyalog kapısını kapatan Tahran’dır” dedi.

Türk askeri üssünün kapatılması talebi

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Haziran 2017’de Katar’ı teröre destek vermekle ve bölgeyi istikrarsızlaştırmayı hedefleyen politikalar gütmekle suçlamıştı.

Bu dört ülke Katar’a 13 maddelik bir talep listesi sunmuş ve bunun reddedilmesinin ardından hem ambargo uygulamaya başlamış hem de diplomatik ilişkileri kesmişti.

Sunulan talepler arasında Katar’daki Türk askeri üssünün kapatılması, medya kuruluşu El Cezire’nin yayınını durdurması, İran’la ilişkilerin zayıflatılması ve Yemen’deki isyancı Husilere desteğin sonlandırılması da bulunuyordu.

Diğer Haberler