Bağdat’tan PKK ve Haşdi Şabi’ye Şengal’den çıkmaları için 24 saat zaman tanındı

Bağdat'tan PKK ve Haşdi Şabi'ye Şengal'den çıkmaları için 24 saat zaman tanındı

Irak hükümetinin Şengal Anlaşması çerçevesinde PKK ve Haşdi Şabi güçlerine 24 saat içerisinde Şengal’i boşaltması için süre verdiği bildirildi.

 Musul Valisi Göçmen Bürosundan Sorumlu Yardımcısı Elî Umer, Irak hükümetinin Şengal’de yasa dışı silahlı güçlerin çıkması için 1 Aralık’a(yarın) kadar süre tanıdığını söyledi.

Elî Umer her gün göçmen durumuna düşen ailelerin topraklarına döndüğünü belirterek,  “Ancak bazı aileler hala kamplarda ve yerlerine dönemiyor. Bu aileler Şengal’deki silahlı grupların çıkmasını bekliyor. Halkın evlerine güvenli bir şekilde dönebilmesi için yasal olmayan silahlı güçlerin çıkarılması için girişimlerimiz sürecek” dedi.

Öte yandan Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Federal Hükümeti arasında imzalanan Şengal Anlaşması’nın ikinci adımı olarak bölgedeki silahlı grupların flamaları indirilirken, 4 polis tugayı da Şengal’e konuşlandırıldı.

Şengal Anlaşması’na destek veren Ezidxan Savunma Güçleri de ilk günden flamalarını indirdi.

Şengal’de 7 farklı silahlı gruba mensup 20 bin kişi bulunuyor. Anlaşmaya göre hepsinin Şengal’den 5 kilometre çıkması gerekiyor. Yasa dışı güçler Şengal’den çekilirken, bölgede sadece Irak bayrağının dalgalanması gerekiyor.

9 Ekim’de Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması’na göre Şengal’de PKK ve Haşdi Şabi güçlerinin çıkması, yeni bir sivil idarenin atanması ve göçmenlerin evlerine dönmesi öngörülüyor.

Diğer Haberler