El Arabi 21: Amerika Rojava’da Öcalan fotoğrafları ve PKK flamalarının kaldırılmasını istedi

El Arabi 21: Amerika Rojava’da Öcalan fotoğrafları ve PKK flamalarının kaldırılmasını istedi

Amerika Rojava’da PKK flamaları ve Öcalan fotoğraflarının kaldırılması için HSD’ye baskı yaptığı iddia edildi.

El Arabi 21 adlı haber ajansı dün geçtiği haberde “Amerika’ın HSD ve Özer Yönetiminden Abdullah Öcalan fotoğraflarının ve PKK flamlarının Rojava’dan kaldırılmasını istedi. Bu yönlü baskılarını da arttırıyor” dendi.

El Arabi 21 ABD’nin Türkiye baskılarını engellemek ve Suriye Muhalifleri ile HSD arasında ki bazı yakınlaşma engellerinin kaldırılması amacı ile böyle bir yol izlendiği de söylendi.

El Arabi ayrıca haberde yerel kaynaklardan aldığı bilgilere göre HSD’nin ABD’nin bu talebine gönülsüzde olsa olumlu yanıt verdiğini ve yerellere talimat vererek Öcalan fotoğraf ve PKK flamalarının kullanılmamasını istedi.

Kürt siyasi aktivist Mahmut Noh’da El Arabi 21’in görüşlerine başvurduğu kişilerden. Noh’da ABD baskılarını doğruladı. Ayrıca Noh konuşmasının devamında şunları söyledi: Amerikalı yetkililer HSD’yi ciddi biçimde uyararak PKK ile ilişkili flama ve bayraklarının kullanılmasının ciddi bir sorun yaratacağını söylediler. Eğer HSD’nin bu tutumunda ısrar edilirse bunun Özerk Bölgelerin geleceğini tehlikeye atacağını açık biçimde belirttiler”

El Arabi 21’in HSD’nin tutumu ne oldu sorusuna ise Noh şu cevabı verdi: Şu anda HSD içinde iki ayrı kanat var. Kanatlardan biri direk olarak Kandil’den gelen direktiflerle idare ediliyor. Diğer bir kanat ise Mazlum Abdi’nin denetiminde ki Rojava çıkarlarına birincil derecede önem verenler. Bu nedenle de HSD içinde bir çekişme var. ABD’nin bu isteğinin de tümden kabul edile bileceğini de sanmıyorum. Kandil kanadı daha güçlü ve etkili ”

Geçtiğimiz günlerde Ulusal Kriz Gurubu da bir rapor yayınlamıştı. Raporda PKK’nin Rojava üzerindeki etkisine işaret edilmiş 200 bine yakın örgüt mensubunun Rojava’da olduğu belirtilmişti.

Aynı raporda HSD Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin de PKK’lilere ilişkin şu ifadeleri yer almıştı: “ABD’nin aracılığıyla yapılan toplantılara Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile diğer Suriyeli Kürt muhalif gruplar katıldı. Bu toplantılarda yaptığımız görüşmelerde Suriyeli olmayan tüm kadroların bölgeden çıkarılması konuşuldu ve bu gerçekleşiyor. Şu an için Suriye’de 200 bin askeri güç tahmin ediliyor ve başka bir güce ihtiyaç yok. Suriyeli güçlerin bölgeden geri çekilmeleri için bir zaman çizelgesi belirlemedik; ama süreç çoktan başladı ve çekilmeler devam edecektir

Diğer Haberler