Bağdat’ta bir masaj salonuna saldıran Haşdi Şabi gurubu Rab’Allah’ın sicili temiz değil

Bağdat’ta bir masaj salonuna saldıran Haşdi Şabi gurubu Rab’Allah’ın sicili temiz değil, Irak Hizbullahı, Bağdat, Asayiş, Akram Adhab , Dicle TV, PDK Börosunun yakılması

Geçtiğimiz Perşembe günü Bağdat’ın Kerade mahallesinde bir masaj salonuna saldırının görüntüleri sosyal medyaya düşmüştü. Olayı yapanların Rab’Allah adlı gurup üyeleri olduğu belirtildi. Rab’Allah adlı gurup olayı kendi resmi Telegram sayfasından duyurdu, videoları paylaştı.

Rab’Allah gurubu kimdir?

Rab’Allah gurubu Haşdi Şabi olarak tanınan Şii milis örgütüne bağlı bir yapı. Yalnız Haşdi Şabi gurubu da kendi içinde birkaç ayrı ana akımdan oluşuyor. Bu ana akımların içinde İran’a en yakın olarak bilinen gurup ise Ketaib Hizbullah olarak bilinen Irak Hizbullah’ı. Irak Hizbullah’ı diğer Haşdi Şabi guruplarından çok daha eski bir geçmişe sahip ve özellikle ekonomik faaliyetler yürütüyor. Resmi ekonomik faaliyetlerinin yanı sıra birde mafyavari haraç kesme, adam kaçırıp fidye isteme gibi pek çok işte de Irak Hizbullah’ının parmağı var. Geçmişte Katarlı turistleri kaçırıp milyon dolarlık fidyeler aldıkları biliniyor. Rab’Allah gurubu Irak Hizbullah’ının bir parçası. Aslında tetikçi bir gurup diye biliriz.

 Rab’Allah PDK’nin Bağdat bürosunu ve Alarengin’i yakma olayına da aktif katılmış. Ayrıca Dicle TV kanalının yakılmasında da Rab’Allah adlı gurubun adı geçiyor.

Bağdatlı tanınmış siyasi aktivist Akram Adhab sosyal medyada Rab’Allah gurubunu eleştirdikten bir gün sonra evine dönerken yüzü maskeli kişilerce öldürüldü. Adhab sosyal medyada “Bağdat Rab’Allah tarafından yönetilen büyük bir hapishanedir. Onlar sürekli olarak hobi gibi insanları taciz ediyorlar” demişti.

Bağdat’ta ki Şilan adlı masaj salonuna saldıran Rab’Allah gurubu olayı kendi hesabından “sosyal temizlik ve İsrail ve ABD uygulamalarının Irak’a taşınmasına yanıt” başlığı ile duyursa da işler pek öyle görünmüyor.

Rab’Allah gurubu Bağdat’ta bulunan kuaför, güzellik salonu, masaj salonu, emlakçı, market vb birçok yerden haraç alıyor. Koruma parası adı altında alınan paralar bazen fahiş rakamlara varıyor. İnsanlar iş yerini kapatmak veya daha gizli çalışmak durumunda kalıyor.

Şilan Masaj salonu için soruşturma iddiası

Rab’Allah gurup üyeleri şu ana kadar birçok kanunu iş yaptı. Fakat Irak devleti resmi güvenlik güçleri Rab’Allah gurubundan çekindikleri için hiçbir olaya müdahale etmiyor. Çünkü gurup daha önce kendini önlemeye çalışan asayiş guruplarına da saldırdı.

Şilan masaj salonuna girip eşyalara ve insanlara saldırıp daha sonra salonda çalışan iki kızı dışarı çıkararak darp ve taciz eden göstericiler için soruşturma açılacağı iddia edildi. Fakat yerel aktivistler Bağdat hükümetinin soruşturma yürütme ve hesap sorma konusunda aciz olduğunu ve sonuç alınacağına inanmadıklarını söylüyor.
Iraklı Araplar Rab’Allah ve benzer gurupların baskısından kurtulmak için Kürdistan bölgesine akın ediyor. Birçok Iraklı Arap Kürdistan bölgesinde iş kurarak buraya yerleşmeye çalışıyor.

Şilan adlı masaj salonuna yapılan saldırı münferit bir saldırı değildir. Ayrıca Irak’ın sosyal ve siyasal yapısını anlamak için de önemli bir veridir.

Diğer Haberler