Erbil ve Bağdat kritik toplantıda Şengal için önemli kararlar aldı

Erbil ve Bağdat kritik toplantıda Şengal için önemli kararlar aldı

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım el-Araci başkanlığındaki Bağdat heyeti, Kürdistan Bölgesi ile Irak arasındaki imzalanan Şengal Anlaşması’nın uygulanması için görüşmeler yapmak üzere dün  başkent Erbil’i ziyaret etti.

Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Rêber Ahmed, Irak Ulusal Asayiş Danışmanı  Kasım el-Araci ve Irak BM Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert Şengal’in durumunu görüşmek üzere bir araya geldi. Söz konusu toplantı sonrası, Rêber Ahmed ve el-Araci basın toplantısında konuştu.

Ahmed konuşmasında şunları söyledi, “Şengal Anlaşması’nın uygulanması için geçici bir yol haritası üzerinde müzakerelerde bulunduk. Şengal Kaymakamının kim olacağı konusunda uzlaşıya vardık ve uygun bir zamanda kim olduğunu ilan edeceğiz. Şengal dışından gelenlerin bölgede yeri yok. Şengal sahiplerine ve halkına teslim edilecek” ifadelerini kullandı.

Ahmed,” Şengal halkı, Şengal’i yönetmeli. Şengal’in sakinleri kente dönmeli. BM de Şengal Anlaşması’nı gözlemleyecek” dedi.

Kasım el Araci ise, bugün toplanan Yüksek Komite’nin Şengal konusunda önemli adımlar attığını kaydetti.

Araci, “Iraklıların huzur içinde yaşamasına engel olan ve kargaşaya neden olan herkesin Şengal’den çıkarılmasına karar verildi” diye konuştu.Iraklı olmayan hiçbir güç Şengal’de kalmayacağı vurgusunda bulunan Araci, var olan irade saysesinde Şengal’de çözülmeyecek bir sorunun olmadığını belirtti.

Kasım el-Aracı konuşmasının sonunda  Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne Şengal anlaşmasının hayata geçirilmesi için yaptığı ortaklık nedeniyle teşekkür etti.

Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında 9 Kasım’da Şengal’in yeniden inşası, idaresi ve güvenliği konusunda anlaşma imzalanmıştı. Anlaşmaya  Irak’ta ki Şii guruplar ve PKK tarafından büyük tepki gösterildi.

Diğer Haberler