Sergio Vieira de Mello Ödülü Ezidileri Kurtarma Ofisi Sorumlusu Husen Qaidi’nin

Sergio Vieira de Mello Ödülü Ezidileri Kurtarma Ofisi Sorumlusu Husen Qaidi'nin

Ezdileri Kurtarma Ofisi Sorumlusu Husen Qaidi, insan hakları savunuculuğu ve diyalogu destekleyen kişi ve kuruluşlara verilen Sergio Vieira de Mello Ödülü’ne layık görüldü.

2002-2003 yılları arasında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Başkanı olarak görev yapan Sergio Vieira de Mello adına verilen ödül 17’nci kez veriliyor.

Her yıl Polonya’da verilen ödüle bu yıl, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne bağlı Ezdileri Kurtarma Ofisi Sorumlusu Husen Qaidi layık görüldü.

Villa Decius Derneği, ödül töreninin 10 Aralık’ta Zoom programı üzerinden online olarak yayınlanacağını duyurdu.

K24’e konuşan Kürdistan Bölgesi Hükümeti Polonya Temsilcisi Ziyad Rauf, “Bu ödül, Polonya’nın Ezdilere verdiği önemi gösteriyor. Ödül komitesinde; Polonya Devlet Başkanı, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Polonya Dışişleri Bakanlığı, Polonya’nın Brezilya Büyükelçisi, İsveç’in Polonya Büyükelçisi ve diğer bazı kuruluşlar yer alıyor” dedi.

Ezidi Kürtlerinden olan Husen Qaydi, Duhok doğumlu. 2014 yılında IŞİD’in Şengal ve çevresini işgali ve binlerce Ezidi’ye kaçırmasından sonra Qaidi, kurtarılmaları için çalışmalara başladı.

Qaidi’nin çalışmalarına destek veren Kürdistan Bölgesi Hükümeti, aynı yıl Duhok’ta Ezidileri Kurtarma Ofisi’ni açtı ve başına da Qaidi’yi getirdi.

Resmi rakamlara göre IŞİD tarafından kaçırılan 6 bin 417 Ezidi’den 3 bin 537’si kurtarıldı. Halen 2 bin 880 kişinin akıbeti bilinmiyor.

Geçtiğimiz yıl da Uluslararası Mother Teresa (Rahibe Terasa) Ödülü Ezidileri Kurtarma Ofisi’ne verilmişti.

Diğer Haberler