Başkent Erbil’i ziyaret eden Barış ve Özgürlük Cephesi heyeti, Kürt birliğinin tesisi için bölgedeki tüm bileşenlerin ve siyasi partilerin diyaloğa destek vermesi gerektiğini vurguladı.
28 Temmuz’da Rojava’nın Kamışlo kentinde ENKS’nin girişimiyle Asuri Demokratik Örgütü ve Teyar El Xed Hareketi (Suriye Gelecek Hareketi) Barış ve Özgürlük Cephesi adlı oluşumu ilan etmişti
Heyet içerisinde, Barış ve Özgürlük Cephesi’nin bileşenlerinden biri olan Asuri Demokratik Örgütü Politbüro Üyesi Gabriel Muşi Kuriye de yer alıyor.
Gabriel Muşi Kuriye, Kürt birliği konusunda devam eden görüşmelerle ilgili olarak katıldığı K24 yayınında şu ifadeleri kullandı:
“Barış ve Özgürlük Cephesi ile Asuri Demokratik Örgütü olarak Kürt birliği konusunda yürütülen diyalogdan memnunuz ve bu diyaloğu destekliyoruz. Önümüzdeki günlerde Asurilerin, Keldanilerin, Kürtlerin ve Arapların da dahil olduğu tüm bölge bileşenlerinin ve halklarının diyaloğa katılmasını istiyoruz. Böylece adil bir yönetim kurulabilir.”
Barış ve Özgürlük Cephesi Kurucu Üyesi Davud Davud ise, “2014 yılında Asuri Demokratik Örgütü olarak Özerk Yönetim ile birkaç görüşme gerçekleştirdik” dedi.
K24’e konuşan Davud, “Bu görüşmeler olumlu geçmemiş ve sonlanmıştı. Çünkü o zamanlar Özerk Yönetim’in kararları tek taraflıydı. Ama şu an, Rojava’da demokratik ve güvenilir ortak bir yönetimin oluşturulabilmesi için Barış ve Özgürlük Cephesi olarak Rojava’daki tüm bileşenlerle bir araya gelmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
17 Haziran’da ENKS ve 29 parti ve hareketten oluşan PYNK, siyasi açıdan ortak bir anlayış temelinde uzlaşıya vardıklarını belirterek, 2014 Duhok Anlaşması’nın diyalog ve müzakerelerde temel olarak ele alınacağını açıklamıştı.
Şimdiye kadar birinci aşamadaki görüşmelerde ortak bir siyasi yaklaşım ele alınmıştı. İkinci aşamada ise, yeni bir Kürt yönetimi üzerinde müzakereler yapıldı.
Yeniden başlayacak olan görüşmelerin 3’üncü aşamasında; idari, askeri ve eğitim konularının ele alınması bekleniyor.