Reber Ahmed: Kürdistan Parlamentosu Şengal Anlaşmasını destekledi

Reber Ahmed: Kürdistan Parlamentosu Şengal Anlaşmasını destekledi iç işleri bakanı, Bağdat, Hewler; Ezidi

İçişleri Bakanı Reber Ahmed, Kürdistan Parlamentosu’na Kürdistan Bölgesi idaresinde olmayan Kürdistani bölgeler hakkında bilgilendirme yaptıklarını ve Şengal anlaşmasıyla ilgili de parlamentonun desteğini aldıklarını söyledi.

İçişleri Bakanı Reber Ahmed ve Bağdat’la İlişkiler Bakanı Halid Şivani, Kürdistan Parlamentosu’nda, Kürdistani Bölgeler Komisyonu üyeleriyle bir araya geldi.

Kürdistani bölgelerin durumunun konuşulduğu toplantının ardından basın mensuplarına konuşan İçişleri Bakanı Reber Ahmed, komisyona Kürdistani bölgelerle ilgili gerekli bazı bilgilendirmelerin yapıldığını söyledi.

Toplantıda, iç birliğin gerekliliği konusunda fikir birliğinin olduğunu söyleyen Ahmed, 140’ıncı madde komisyonun kurulması için herkesin ciddi çaba göstermesi gerektiğini kaydederek, Irak hükümetinden 140’ıncı madde komisyonunun çalışmalarına başlamasını telep etmeyi planladıklarını ifade etti.

Irak Anayasası’na göre söz konusu maddenin uygulanması gerektiğini vurgulayan Ahmed, Şengal anlaşmasının uygulanması, Kerkük ve diğer Kürdistani bölgelerle ilgili atılacak adımlar için parlamentonun desteğini aldıklarını belirtti.

Yakın bir zamanda Erbil ve Bağdat hükümetleri arasında Kerkük ve 140’ıncı madde kapsamındaki diğer bölgelerle ilgili toplantı gerçekleşeceğini bildiren Ahmed, Şengal anlaşmasının uygulanma mekanizması için de Irak hükümeti ve Birleşmiş Milletler (BM) Irak Temsilcisi ile görüşme yapacaklarını dile getirdi.

Ezidi Kürtlerin ve Şengal’in çıkarlarını istemeyenlerin şimdiye kadar Şengal’in durumunun normale dönmesini engellediğini kaydeden Ahmed, Şengal halkının anlaşmayı desteklediğinin altını çizdi.

Şengal anlaşmasının maddeleri 

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümeti arasında imzalanan anlaşmaya göre, Şengal’de idari ve güvenlik alanlarında yeniden yapılandırmaya gidilecek.

Güvenliğin sağlanması ise Şengal polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Kürdistan Bölgesi güçleriyle koordinasyon şeklinde yürütülecek.

Yasal olmayan tüm silahlı yapıların Şengal dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma kapsamında, Kürdistan Bölgesi ve Irak işbirliğiyle kapsamında 2 bin 500 güvenlik gücü ataması yapılacak.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal’in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için Erbil ile arasında ortak komite kurulması kararlaştırıldı.

Şengal’deki sorunların çözümüyle ilgili dün Bağdat’ta yapılan toplantıda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

Toplantıya Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, BM Genel Sekreteri’nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis, Kürdistan Bölgesi heyeti ve Ezidi toplumu temsilcileri katılmıştı.

Öte yandan anlaşma kapsamında Sinun Nahiyesi Eski Müdürü Hıdır Reşo Şengali’nin Şengal’in yeni kaymakamı olarak belirlendiğini açıklanmıştı.

Kaynak: Kürdistan24

Diğer Haberler