Hengaw: İran rejimi koşullarının düzeltilmesini isteyen kadın mahkumlara saldırdı

Hengaw: İran rejimi koşullarının düzeltilmesini isteyen kadın mahkumlara saldırdı, Kirmanşah, Doğu Kürdistan

Konuyla ilgili açıklama yayımlayan Rojhelat İnsan Hakları Örgütü Hengaw, Kirmanşan eyaletindeki Islahevi Rehabilitasyon Merkezi’nde güvenlik güçlerinin, ıslahevindeki yaşam koşullarının zorlaştırılması ve mahkumlara yönelik baskının artırılmasını protesto eden kadın mahkumlara saldırdığını bildirdi.

Hengaw açıklamasında, İran rejiminin cezaevi güvenlik güçlerinin protestocu kadın mahkumlara coplarla saldırdığı ve kapalı alanda olmalarına karşın kadın mahkumlara karşı biber gazı kullanıldığı ve kadınların şiddetli bir şekilde dövüldüğü belirtildi.

Açıklamada, “Muhafız güçleri, kadın tutukluların üzerlerine göz yaşartıcı gaz attıktan sonra coplarla şiddetli bir şekilde dövdü. Bu şiddetli saldırı ardından Besim Şenu Rehmeti ve Fatima Rahimi isimli kadın mahkumlar darp edildikten sonra yerlerde sürüklenerek tek kişilik hücrelere yerleştirildi” denildi.

Tutuklu kadın mahkum ailelerinden bir kişinin saldırıya dair aktarımlarının yer aldığı Hengaw açıklamasında, Kadın mahkumların daha önce ıslahevi müdürü ile gerçekleştirdikleri görüşmenin olumlu geçtiği, ancak müdürün bu görüşmede mutabık kalınan şartları yerine getirmeyip kadın mahkumların kıyafet yönetmeliği ve telefon görüşmelerinin zamanlaması konusunda katı kurallar koyması ardından kadın mahkumların protesto eylemine kalkıştığı ifadeleri yer aldı.

Mahkum akrabası, güvenlik güçlerinin savunmasız kadın mahkumlara karşı kapalı alan olmasına rağmen aşırı biber gazı kullandığını ve büyük bir şiddet uyguladığını söyledi.

Diğer Haberler