Rojava’da aftan yararalanan IŞİD’lilere Ezidilerden tepki geldi

Rojava'da aftan yararalanan IŞİD'lilere Ezidilerden tepki geldi

 Rojava’daki Özerk Yönetim’in, IŞİD mensuplarının serbest bırakması, örgütün öldürdüğü Ezdi aile bireyleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Terör örgütü IŞİD’in öldürdüğü sivillerin aileleri, Özerk Yönetim’in aralarında örgüt mensuplarının da olduğu 631 kişiyi serbest bırakmasına tepki göstererek, merkezi Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesi ve Birleşmiş Milletleri’nin (BM) bu konuda tavır almaya çağırdı.

K24’e konuşan Ezdileri Kurtarma Ofisi Sorumlusu Hüseyin Koro Qaydi, haklarında serbest bırakılma kararı verilen bazı IŞİD mensuplarının Şengal’de Ezdi Kürtlerine yönelik suçların failleri olduğunu söyledi.

Hüseyin Koro Qaydi, IŞİD’lilerin serbest bırakılmasının uluslararası yasalara uygun olmadığını ifade etti.

Ayrıca Ezdi aileler, serbest bırakılan bazı örgüt mensuplarının olduğu bölgelerde çok sayıda Ezdinin kaçırıldığı ve işkencelerle öldürüldüğünü söylüyor.

K24’e konuşan bir Şengal sakini, “Serbest bırakılan IŞİD’lilerin çoğu Bahozlu olduğunu söylüyor. Zaten Bahoz tamamen IŞİD’in elindeydi ve oradaki halk da Bahozluydu. Kızlarımız, çocuklarımız Bahoz’da IŞİD’in elindeydi” dedi.

Bir başka Şengal sakini de, örgüt mensuplarının serbest bırakılması olayına ilişkin çok rahatsız olduklarını ifade ederek, “Bunlar Ezdilerin evlerini yaktılar ve şimdi de hukuksuzca serbest bırakılıyorlar. 5-6 yıl Ezdiler bunların elinde esir kaldı” ifadesini kullandı.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde serbest bırakılacak IŞİD mensuplarıyla ilgili Rojava’daki Özerk Yönetime bağlı Tutuklular Komitesi Üyesi Egid İbrahim yaptığı açıklamada, “Serbest bırakılanların suçu ya çok hafif ya güvenlik nedeniyle ve ihbar sonucu tutuklanmışlar. Uzun süreli ceza çekmelerine gerek olmadıkları anlaşıldı. Bundan dolayı yapılan araştırma sonucu serbest bırakılıyorlar” demişti.

Özerk Yönetim 631 kişinin bırakılacağını açıklamıştı.

Kaynak: K24

Diğer Haberler