İran devleti son yıldır Ortadoğu savaşına naklettiği para ve son olarak da ekonomik ambargo nedeni ile zor günler yaşıyor. Bunun da faturasını halk ödüyor. En son olarak halk temel besin maddesi olan ekmek bulunamaz duruma geldi, sosyal medyada iki katı fiyata ekmek satılıyor.
Un fiyatının son 10 gün içerisinde yüzde 70’in üzerinde artması başta Doğu Kürdistan’daki (Rojhelat) fırınlar olmak üzere İran’ın birçok kentindeki fırınların da kapısına kilit vurdurttu.
Geçtiğimiz günlerde, Urmiye’de fırınların önünde uzun kuyruklar olduğu yönünde çıkan haberlerin ardından Tebriz, Erdebil, Meşhed ve Zabul da dahil olmak üzere diğer birçok kentte ekmek kıtlığı olduğu bildirildi.
İran rejiminin ekonomik olarak beslediği Batı Azerbaycan eyaletinde ekmek arz durumunun normal olduğu bildirilirken özellikle Urmiye’de ekmek arzının her geçen gün azaldığı ve ekmek bulmak umuduyla fırınların önünde biriken insanların durumu protesto ettikleride gelen bilgiler arasında.
Meşhed’de de durumun kötü olduğu, son on gün içinde un fiyatının yüzde 70’in üzerinde arttığı bilgileri geliyor.
Meşhed Fırıncılar Sendikası Başkanı Mustafa Kaştakır kentteki ekmek kıtlığı nedeniyle yaptığı açıklamada, “10 gün önce bile sübvansiyonun yarısını alan fırınlar tüm zorluklara rağmen serbest pazardan daha iyi bir fiyata un sağlayabiliyordu ama bu ürünlerin de fiyatları beklenmedik bir şekilde çok arttı” dedi.
Karaborsaya düşen ekmek sosyal medyada iki kat fiyata satılıyor
Tebriz merkezli Economic Market Media Group haber sitesine göre, Tebriz’de de son günlerde fırınların önünde uzun kuyruklar oluştu ve insanlar ekmeğin pahalılığı ve kıtlığı konusunda endişeli. Halk, ekmek bulamadığı için sosyal medya ağları üzerinden fırınların sattığının iki katı fiyatla satılan ekmekleri almak zorunda kalıyor.
Zabul ve Sistan-Belucistan’da da un fiyatlarında keskin bir artış olduğu ve son günlerde geleneksel fırınlarda bile ekmek kıtlığının yaşandığı, birçok fırının kapanma olasılığı olduğu bildirildi.
Zabul’da geleneksel bir fırıncı olan Muhammed Kazımpur, Uchida haber sitesine yaptığı açıklamada “Un fiyatında yaşanan aşırı artış nedeniyle, yerel ekmeği önceki fiyattan satmak artık mümkün değil” diye belirtti.
Zabul Valisi Xulam Rezakanji ise un fiyatında yaşanan fiyat artışı nedeniyle kent genelindeki birçok fırının kapanma kararı aldığını itiraf etmek zorunda kaldı.
Son günlerde sosyal medyada yayınlanan haber ve videolarda Rojhelat kentlerinden Seqiz ve Serdeşt’te de ekmek kıtlığının yaşanmaya başlandığı belirtiliyor.
Kaynak: Avatoday