The Guardian Türkiye’nin Karabağ’a gönderdiği çeteleri yazdı

The Guardian Türkiye'nin Karabağ'a gönderdiği çeteleri yazdı

 İngiliz The Guardian gazetesi, Türk devletinin kendine bağlı çeteleri Suriye ve Rojava’dan Karabağ’a götürdüğüne dair bir yazı yayınlandı.

Türk devleti güdümündeki Suriye’nin İdlib vilayetinde bulunan cihatçı çete grupları üyeleri, The Guardian’a yaptıkları açıklamalarda, Türk devletinden Karabağ’da Ermenistan’a karşı savaşmaları için teklif aldıklarını söyledi.

Çete komutanları ve Türk güvenlik şirketleri için çalıştıklarını söyleyen aracıların çete üyelerine üç ila altı aylık kontrat ve ayda 10 bin TL’lik maaş teklif ettiğini aktaran The Guardian, yapılacak işin Azerbaycan’daki gözlem noktaları ile petrol ve doğal gaz tesislerini koruma olarak bildirildiğini kaydetti.

Çete üyesi: Kargo uçağıyla İstanbul’dan Azerbaycan’a aktarıldık

The Guardian’a konuşan ve şu anda Dağlık Karabağ’da temas hattında olduğunu ifade eden 23 yaşındaki İdlibli Mustafa Halid takma isimli çete üyesi, 18 Eylül’de kaydolduğunu, 23 Eylül’de önce Gaziantep’teki bir askeri üsse nakledildiklerini ve 24 Eylül’de de İstanbul’dan bir askeri kargo uçağıyla Azerbaycan’a uçtuklarını aktardı.

“Bin kişilik birlik içinde Kilis’tan Türkiye’ye geçtik

Mustafa Halid takma isimli çete üyesi, Suriye’de Türk devleti güdümündeki Sultan Murat, Süleyman Şah ve Hamza Tugayı çete gruplarından oluşturulan bin kişilik bir birliğin parçası olarak “Hawar Kilis sınır kapısından” Türkiye’ye giriş yaptıklarını ve Gaziantep’ten İstanbul’a, oradan da Azerbaycan’a  aktarıldıklarını söyledi.

Çete üyesinin verdiği bilgiler ‘Flight Radar’ bilgileri ile uyumlu

The Guardian haberinde, Mustafa Halid isimli çete üyesinin söylediklerinin uçakların hareketlerini takip eden Flight Radar internet sitesindeki bilgiler ve yer bildirimli fotoğraf ile gönderilen koordinatlarla uyumlu olduğunu yazdı. Haberde ayrıca Dağlık Karabağ’a gönderilen Suriyeli paralı askerlerin Azerbaycan sınır muhafızlarının giydiği mavi üniformaları giydiği aktarıldı.

“Sadece koruma görevi olacağını zannediyordum”

Türk devletinin çete üyelerine sadece koruma görevi için Azerbaycan’a gönderileceklerini  ancak çatışmalara da gönderildiklerininin belirtildiği The Guardian haberinde, çete üyesi Halid’in şu ifadelerli yer aldı:

“Başlangıçta buraya gelmekte tereddütlüydüm çünkü bu ülke hakkında hiçbir fikrim yoktu ve dillerini de bilmiyorum. İki ülke arasında çatışmaların olduğunu biliyordum ancak savaşa geldiğimi bilmiyordum. Sadece koruma görevi olacağını zannediyordum.”

Çete kardeşler: Afrin’de askeri kampa çağrıldık

Gerçek isimlerinin açıklanmasını istemeyen ve kod isimlerini kullanan çete üyelerinden Muhammed ve Mahmud kardeşler 13 Eylül’de Rojava’nın Türk devleti işgalindeki Afrin kentinde bir askeri kampa çağrıldıklarını, burada Sultan Murad çete grubundan bir komutanın kendilerine Azerbaycan’a gidiş için alacakları para ve sözleşmeleri ile ilgili bilgiler verdiğini belirtti.

Çete üyesi kardeşlerden Muhammed, işgal altındaki Rojava’da Türk devletinin kendilerine verdiği 550 Türk lirasının değerindeki maaşın yeterli olmadığını ancak Karabağ’a gidiş için 10 bin Türk lirası (yaklaşık bin 100 dolar) verilmesinden dolayı gitmeyi tercih ettiklerini söyledi.

Karabağ’da 34 çete öldürüldü

Türk devletinin Azerbaycan’ı Ermenistan’a saldırması için kışkırtması ardından Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalar 27 Eylül Pazar günü başladı. O günden bu yana devam eden çatışmalarda aralarında 30’dan fazlası sivil olmak üzere 200’ün üzerinde kişi hayatını kaybetti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), bu çatışmalarda Ermenistan’a karşı savaşmaları için  Türk devleti tarafından Suriye ve Rojava’dan Azerbaycan’a gönderilen cihatçı çetelerden 34’ünün öldürüldüğünü açıkladı.

Diğer Haberler