Kazımi: Büyükelçiliklere saldıranlar Irak’ı zor duruma düşürmek isteyenlerdir

Kazımi: Büyükelçiliklere saldıranlar Irak'ı zor duruma düşürmek isteyenlerdir

 Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, Bağdat’taki büyükelçilik ve diplomatik temsilcilikleri korumak için her türlü çabayı göstereceklerini söyledi.

Bağdat’ta 25 büyükelçi ve yabancı diplomatla bir araya gelen Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, Irak’ın diplomatik temsilcilikleri koruma anlaşmasına bağlı olduğunu vurgulayarak, silahın sadece devletin elinde olması hususunda kararlı olduklarını belirtti.

Silahlı gruplar tarafından Bağdat’taki Yeşil Bölge’nin ve ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’nin sürekli hedef alınmasının konuşulduğu toplantıda, Kazimi, “Yabancılara ve büyükelçiliklere yapılan o saldırılar sadece yabancıları hedef almıyor. Bu saldırılar suçsuz insanları, özellikle de çocukları hedef alıyor” dedi.

Yasaların egemenliği konusunda Irak’ın kararlılığına vurgu yapan Kazimi, silahların devlet elinde toplanıp, diplomatik temsilciliklerin korunacağını ifade etti.

Büyükelçiliklere saldıranların ülkede istikrarsızlık ortamı oluşturmak istediklerini belirten Kazimi, bu kesimlerin Irak’ın bölge ülkeleri ve diğer devletlerle ilişkilerini bozmak istediklerini dile getirdi.

Hükümet Sözcüsü Ahmet Molla Talal, dün yaptığı basın toplantısında Bağdat’taki yabancı misyonlara saldıranların bir kısmının tutuklandığını bildirerek, bunların kimin tarafından desteklendiği bilgisini ise paylaşmadı.

Şii dini ve siyasi lider Mukteda es-Sadr da, Şii silahlı gruplara yönelik yayınladığı mektupta, ABD güçlerinin Irak’tan askeri yollarla değil, diplomatik yollarla çıkarılmasını istedi. Sadr, daha önce de yabancı temsilcilikleri saldırılarla hedef alanların ortaya çıkarılması ve bunun için askeri ve güvenlik komitesinin kurulmasını istemişti. Kazimi de, Sadr’ın bu talebine olumlu yanıt vermişti.

Kazimi, 2 gün önce Yeşil Bölge’de bulunan ABD Büyükelçiliği ve diğer misyon temsilciliklerin korunması görevi bulunan Yeşil Bölge Özel Kuvvetler Komutanlığı görevinde de değişiklik yaparak, buraya Tümgeneral Hamid Zuheyri’yi atadı. Zuheyri, 1980’lerde askeri eğitimini İngiltere’de almıştı.

ABD Bağdat Büyükelçiliği ve koalisyon güçlerine bağlı hedefler sık sık saldırılara maruz kalıyor. Bu saldırıların arkasında Ketaib Hizbullah başta olmak üzere İran destekli silahlı yapıların olduğunu ileri sürülüyor.

Diğer Haberler