Duhok’ta yapılan arkeolojik kazılarda, 1500 yıllık geçmişe sahip bir sulama kanalı imalathanesi bulundu.
Duhok’un Musul Barajı çevresinde kalan bölgesinde bir kez daha tarihi kalıntılara rastlandı. Bu kazıda Kürdistan ve Irak genelinde ilk kez bir imalathane ortaya çıkarıldı.
K24’e konuşan Duhok Tarihi Eserler Genel Müdürü Dr. Hasan Ahmed, “Bilindiği üzere Kürdistan medeniyetler beşiğidir. Bu imalathane, sulama mühendisliğinin nadir yapılarından biri. Burası sulama malzemelerinin üretildiği bir imalathane ve bir fırın. Burada sulama boruları imal ediliyordu” dedi.
Söz konusu alanda kazı çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Dr. Hasan Ahmed, “Henüz buradaki yapının tam olarak hangi dönemde inşa edildiğini söyleyemeyiz ancak en az 1500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz” diye belirtti.
Dr. Ahmed, çalışmaları kendilerinin yürüttüğünü ancak bu yapıyla ilgili kesin bilgilere ulaşmaları için yabancı uzmanlara ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.
Eski çağlarda bu bölgenin stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Dr. Ahmed, “Çünkü burası Doğu’yu ve Batı’yı birbirine bağlayan bir geçiş noktası. Bu yüzden burada birden çok kalıntıya rastlandı” dedi.
Kazı alanı, Duhok’un Fayde nahiyesi yakınlarında bulunuyor. Kısa bir süre önce bölgeden bir çiftçi, tarlasını sürerken bu yapıyı fark edip yetkililere haber vermişti.