Kazımi Baas Partisi arşivlerini neden açıklamadı?

Kazımi Baas Partisi arşivlerini neden açıklamadı?

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi hükümeti, Ağustos sonunda Irak’a ulaştığı iddia edilen Baas Partisi arşivlerini nereye gizlediği ve neden kamuoyuna açıklamadığı merak konusu.

Irak tarihinin en karanlık dönemlerinden birine ilişkin tonlarca belgenin Bağdat’a gelişiyle ilgili 31 Ağustos tarihli basında çıkan haberlere rağmen, Irak hükümeti arşivinin akıbetine ilişkin resmi bir açıklama yapmadı. .
Al Monitor’da yer alan habere göre, ABD geçen ay Baas rejimi dönemine ait belgeleri ve tarihi bir arşivi Irak’a gönderdi. Ancak belgelerin siyasi hassasiyeti göz önüne alındığında hükümet belge ve arşivlerin akibeti hakkında sessiz kalıyor.

Hükümetin en önde gelen danışmanlarından Hişam Davud, “Maalesef bu dosya hakkında hiçbir bilgim yok” dedi..

Bu tür belgelerin bir dizi yetkiliyi siyasi olarak tasfiye etmek veya siyasi şantaj için kullanılabileceği konusunda endişeler var.
Başbakanlık makamına yakın bir kaynak, kimliğinin gizli kalması kaydıyla şu bilgileri paylaştı:  “Baas Partisi’nin faaliyetlerine ilişkin iç raporları içeren çeşitli ve karmaşık belgeler var. Bu belgeler aynı zamanda vatandaşların hareketleri ve Baas döneminde kaybolan çok sayıda kişinin akıbetiyle ilgili raporları da içeriyor

Şii dini kurumlarından bahseden belgeler var. Belgeler muhtemelen Baas rejimi döneminde görevli ve şu anda siyaset içerisinde yer alan birkaç politikacı veya kişinin adlarını içeriyor.”
Bu tür belgelerin bir dizi yetkiliyi siyasi olarak tasfiye etmek veya siyasi şantaj peşinde koşmak için kullanılabileceği konusunda endişeler var.”

Belgeler 2005 yılında alan ABD’deki Stanford Üniversitesi’ndeki Hoover Enstitüsü tarafından, elektronik bir kopyası oluşturuldu ve çoğu web sitesinde yayınladı.

Irak’ı yaklaşık otuz yıl demir yumrukla yöneten Baas Partisi’ne ait tonlarca belge, Iraklı yazar Kenan Makiya liderliğindeki Irak Hafıza Vakfı’nda uzun yıllar çalışan Kazimi’den büyük ilgi gördü. Vakıf, Baas Partisi’nin suçlarıyla ilgili tüm Iraklıların anılarını aşılamaya çalışıyor.
Kazimi, Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından Baas dosyalarının ABD’ye gönderilmesi sürecine Makiya ile birlikte çalıştı

Diğer Haberler