Surya Köyü katliamı üzerinden 51 yıl geçti

Surya Köyü katliamı üzerinden 51 yıl geçti Baas, Saddam Hüseyin, Kildani, Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Barzani ve Hristiyanlar

Baas rejimi tarafından 51 yıl önce içinde çocuklarında olduğu 38 kişinin katledildiği Surya köyü katliamının üzerinden 51 yıl geçti.  Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içinde yaşayan Kildanileri ve Kürtleri hedef alan katliam için Irak yönetimi hala özür dilemiş değil.

Duhok il sınırları içinde Zaxo’ya bağlı Silivaneyi Ovasında yer alan Surya köyü Hristiyan Kildanilerin ve Kürtlerin bir arada yaşadığı bir köy. Yüz yıllardır beraber yaşayan iki halk hala bir arada yaşamaya devam ediyor.

16 Eylül 1969 yılında Baas Rejim subaylarından Ebdulkerim Cehişi köyün yakınlarından geçerken bir mayın patlamasından halkı sorumlu tutarak köyü baskın yapıyor. İçinde çocuklarında olduğu 60 kişi köyün dışındaki bir meydanda toplanıyor.  Taranan köylüler içinde 38 kişi şehit edilirken 22 kişi ise yaralanıyor. Ölenlerin hepsi ise toplu bir mezara gömülüyor.  Daha sonra ise Baas askerleri köyü yakıyor.

Kürdistan’da ki Hristiyan halkıda çoğu zaman Baas rejiminin katliamlarına uğradı. Irak yönetimi geçmiş insanlık suçlarını resmi düzeyde kabul edip, özür dilemiş veya tazminat ödemiş değil.

Baas rejimine karşı Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içinde yaşayan Asuri, Süryani, Kildani halkı Baas rejimine karşı her zaman peşmergenin yanında yer aldı. Peşmerge saflarında birçok şehitleri de olan Hristiyan Kürdistanlılar ve Kürtlerin bir arada yaşamı Ortadoğu’nun en müstesna durumu.

Diğer Haberler