Doğu Kürdistanlı kadın aktivistlerin açlık grevi devam ediyor

Doğu Kürdistanlı kadın aktivistlerin açlık grevi devam ediyor

Doğu Kürdistanlı kadın siyasetçi Muşgan Kawusi ve  Sakine Perwane’nin açlık grevi 10’cu gününde devam ediyor.  Her iki tutukluda Tahran’da ki Evin cezaevinde bulunuyor. Her iki tutukluda cezaevlerinde gördükleri baskı nedeni ile açlık grevine başladı. Kawusi hem bir Kürt hem bir kadın olarak ayrımcılık gördüğünü, koşullarının gün be gün kötüleştiğini belirtiyor.

Doğu Küristan  İnsan Hakları Örgütü Hengaw’ın konuya dair yaptığı açıklamaya göre, Mujgan Kawusi,  ailesinin kendisini ziyaret etmesi ve telefonla görüşmesine izin verilmediği için açlık grevi yaptıklarını teyit etti. Kawusi’nin  1 Eylül’de başlattığı açlık grevi  ailesine 5 gün sonra iletilmişti.

Kürt kadın aktivist Mujgan Kawusi  18 kasım 2019 tarihinde İran istihbaratı teşkilatı İtlaat tarafından gözaltına alınmış, çıkarıldığı mahkemede bir ay sonra 100 milyon tümen kefalet ile tutuksuz yargılanması kararı ile serbest bırakılmıştı.

Mujgan Kawusi, “İran Kürdistan Demokrat Partisi’ne (PDK-İ) üye olmak”, “Halkı ulusal güvenliği tehlikeye atacak şekilde kışkırtmak”, “İran rejimi karşıtı propaganda yapmak” iddialarıyla yargılanmıştı. Kawusi ‘nin Şubat ayında gerçekleşen mahkemesinde 36 ay 10 gün hapis cezasına  çarptırıldı

Mujgan Kawusi, 2 Haziran 2020 tarihinde Noşehr Cezaevi’nden Tahran Evin Cezaevi’ne nakledilmişti..

Edinilen bilgilere göre Tahran Evin Cezaevi’nde tüm tutuklulara basının dışında da Kürt kadın tutsaklara daha fazla baskı yapılıyor, haklarından yararlanması engeleniyor.  Aile görüşmeleri için verilen resmi zamana rağmen kadınlara haftada sadece yarım saat izin verildiği, bazen buna da izin verilmediği bildirildi.

Diğer Haberler