Ruhani: Düşmanlar, koronavirüs bahanesiyle ülkeyi kapatmamızı istiyordu

Ruhani: Düşmanlar, koronavirüs bahanesiyle ülkeyi kapatmamızı istiyordu

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bu yıl Muharrem ayınde İranlı Şiilerin Irak’ın Kerbala’daki İmam Hüseyin’i anama törenlerine katılamayacağını belirterek, “Irak’ın durumu İran’dan daha kötü” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yabancı basının ve “düşmanların” yeni tip koronavirüs (KOVID-19) nedeniyle İran’da tüm faaliyetlerin durmasını ve ülkeyi karıştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Başkent Tahran’daki Koronavirüsle Ulusal Mücadele Kurulu toplantısının ardından konuşan Ruhani, salgınla mücadeleye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yabancı basının her şeyin kapatılması yönünde haberler geçtiğini ve “hükümetin halkın canını düşünmediği” şeklinde propaganda yaptığını dile getiren Ruhani, “Düşmanlar, koronavirüs bahanesiyle ülkeyi kapatmamızı istiyordu. Bu şekilde ülkeyi karıştırmayı hedefliyorlardı. Onlar fabrikaları kapatın çünkü virüs tehlikeli diyordu ancak biz 10 kişinin çalıştığı fabrikaları bile sağlık kurallarına uyarak açtık.” ifadelerini kullandı.

ABD yaptırımlarını eleştiren Ruhani, “Eğer yabancı basın İran halkını düşünseydi ABD’nin yaptırımlarıyla ilgili de haber yapardı. Korona şartlarında ilaç alamıyoruz ve bu yaptırımların halkın üzerindeki etkisini daha da ağırlaştırıyor.” diye konuştu.

İran ve Doğu Kürdistan’da okullar açıldı

Doğu Kürdistan (Rojhılat) ve İran’da yeni eğitim öğretim yılı coronavirüs (Covid-19) salgınına rağmen okullarda ders başı yapılarak başladı.

Vaka ve ölü sayısının yüksek olduğu Kürdistan ve İran’da halk, yüz yüze eğitim yöntemiyle okulların açılmasından endişeli.

İran Eğitim Bakanı Muhsin Haci Mirzayi’nin kararıyla okulların açılmasıyla yaklaşık 15 milyon öğrenci bugün ders başı yaptı.

Doktorlar Sistemi Konseyi Başkanı Abbas Axazade ise okulların açılmasının felakete yol açacağını belirtti. Doğu Kürdistan’da da çoğunluk bu görüşte.

Okulların açıldığı İran’da salgın nedeniyle şimdiye kadar 22 bin 154 kişi yaşamını yitirdi. 384 bin 666 vakanın kayda geçtiği ülkede 332 bin 131 kişi sağlığına kavuştu.

Diğer Haberler