“Ulusal Peşmerge Günü” ilan edilmesi için toplanan imzalar bugün Kürdistan Parlamentosu’na teslim ediliyor.

“Ulusal Peşmerge Günü” ilan edilmesi için toplanan imzalar bugün Kürdistan Parlamentosu’na teslim ediliyor.

Kürdistan Bölgesi’nde bir günün “Ulusal Peşmerge Günü” olarak kabul edilmesi için başlatılan imza kampanyası çerçevesinde toplanan, 132 bin imza bugün Kürdistan Parlamentosu’na teslim ediliyor.

BasNews muhabirinin bildirdiğine göre, Uluslararası Peşmerge Kurumu öncülüğünde başlatılan “Ulusal Peşmerge Günü” imza kampanyası bugün son buldu. Kürdistan Bölgesi genelinde yapılan kampanyada, 132 bin imza toplandı.

Kampanyaya öncülük eden  komiteden bir heyet, bugün Kürdistan Parlamentosu’nu ziyaret ederek toplanan imzaları Peşmerge Komisyonu’na teslim edecek.

Peşmerge Komisyonu, 22 Ocak’ta Parlamento’da hazırladığı yasa tasarısında “Ulusal Peşmerge Günü”nün belirlenmesi için Uluslararası Peşmerge Kurumu’nu Kürdistan Bölgesi genelinde imza toplanması için görevlendirdi. Toplanacak  imzalar neticesinde 1 Eylül’ün “Ulusal Peşmerge Günü” olarak ilan edilmesi için yasa tasarısının parlamentonun onayına sunulması kararlaştırılmıştı.

Peşmerge kime denir?

“Peşmerge” sözü ilk kez 1946’da Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti’nin askeri güçleri için kullanıldı. Doğu ve Güney Kürdistan’daki siyasi partileri askeri güçlerinde yer alan savaşçılarını “Peşmerge” olarak isimlendiriyor.

Kürdistan tarihinde önemli bir yere sahip olan Peşmerge, Kürtçe  “Peş-merg=Ölümü karşılayan”, “ölüme yürüyen”, “ulusu ve vatanı için ölümü göze alanlar, herkesten önce ölenler” anlamına geliyor. Kürdistan Bölgesi’nde ordu düzeyinde örgütlenen Peşmerge Güçlerinin ayrıca aynı isimle bir de bakanlığı bulunuyor.

Kürdistan’ın meşru haklarını elde etmesi mücadelesinde Peşmerge, özellikle Doğu ve Güney Kürdistan’da önemli roller üstlendi, uzun soluklu bir mücadelede görkemli birçok kahramanlık destanları yazdı.

Diğer Haberler