Rusya, Türkiye ile ikinci S-400 anlaşmasının imzalandığını duyurdu

Rusya, Türkiye ile ikinci S-400 anlaşmasının imzalandığını duyurdu

Rus devlet silah ihracat şirketi Rosoboronexport’un Başkanı Aleksandr Miheyev, Türkiye’ye S-400 sevkiyatına yönelik ikinci anlaşmanın imzalandığını, ancak Moskova ve Ankara’nın anlaşmanın uygulanmasına yönelik mali modeli görüştüklerini söyledi.

Moskova bölgesinde bugün başlayan Uluslararası Askeri ve Teknik Forumu Army-2020 çerçevesinde gazetecilere konuşan Aleksandr Miheyev, “Anlaşma imzalandı, şu anda partnerlermizle anlaşmanın uygulanmasına yönelik mali modeli görüşüyoruz” dedi.

Türkiye’nin Rusya’dan geçen yıl aldığı S-400 hava savunma sisteminin aktive edilmesinin coronavirüs salgını nedeniyle ertelendiği ileri sürülmüştü. Reuters haber ajansına konuşan Türk yetkili, savunma sisteminin aktive edilmesi kararından vazgeçilmediğini ancak nisan ayında kullanıma hazır hale getirme planının ertelendiğini söyledi. Rus yapımı savunma sisteminin aktif hale getirildiğine dair resmi bir açıklama henüz yapılmadı.

ABD VE NATO’yla kriz çıktı

Türkiye ve Rusya Eylül 2017’de S-400 için 2,5 milyar dolarlık bir kontrat imzalamış ve bu gelişme Ankara ile Washington arasında soruna yol açmıştı. NATO’nun da itirazlarına rağmen ilk S-400’ler hava yoluyla Türkiye’ye Temmuz 2019’da teslim edilmişti.

S-400’ler nedeniyle Türkiye uzun yıllardır parçası olduğu ve ödeme yaptığı F-35 savaş uçakları programının hem dışında bırakıldı hem de kendisi için üretilen tamamlanmış uçakları alamadı.

Diğer Haberler