Rojava’nın petrol anlaşmasına bir tepki de İran’dan

Rojava'nın petrol anlaşmasına bir tepki de İran'dan

ABD’li petrol şirketi Delta Crescent Energy’nin (LLC) Batı Kürdistan (Rojava) Özerk Yönetimi ile petrol anlaşması imzalamasının yankıları sürerken İran İslam Cumhuriyeti’nden anlaşmaya tepki geldi.

İran rejimi Dışişleri Bakanlığı, Demokratik Suriye Güçleri (HSD) Genel Komutanı General Mazlum Kobani’nin girişimleri ile ABD’li şirket LLC ile yapılan petrol anlaşmasının uluslararası hukukun ihlali olduğunu iddia etti.

İran rejimi Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, yaptığı yazılı açıklamada Rojava Özerk Yönetimi’nin Rojava’daki petrolleri çıkarmak, işlemek ve ticaretini yapmak üzere ABD’de yerleşik “Delta Crescent Energy LLC” adlı şirketle imzaladığı sözleşmenin, uluslararası hukuka aykırı olduğunu savundu.

Anlaşmanın, Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve ulusal egemenliğini ihlal ettiğinin altını çizen Musevi, “Bu anlaşmanın Suriye topraklarında işgalci bir güç olan ABD tarafından imzalanmasının hukuki geçerliliği yoktur. Anlaşma, bu ülkenin Suriye’nin doğal kaynaklarını yağmalamak için attığı bir başka adımdır” ifadelerini kullandı.

Birbirlerine karşı amansız bir mücadele yürütmelerine karşın Suriye rejimi ve Türk devleti’de Özerk Yönetim ile ABD’li şirket LLC arasında yapılan anlaşma aradından ortak bir noktada buluşarak anlaşmaya tepki göstermişti.

Beyaz Saray’ın bilgisi dahilinde gerçekleşen nlaşmanın imzalandığının duyurulması ardından Türk devleti birkaç gün sessiz kalmıştı. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türk devletine petrol anlaşması hakkında bilgi verdiğini ve Ankara’nın anlaşmaya olumsuz tepki vermeyeceğini açıklamıştı. Ancak bu gelişmelerin ardından Türk devleti günler sonra tepki göstermiş ve anlaşmanın kabul edilemez olduğunu savunmuştu.

Diğer Haberler