Almanya Dış İşleri Bakanı: Türkiye’ye silah satmıyoruz. Libya’ya silah gönderenlere yaptırım yapabiliriz

Almanya Dış İşleri Bakanı: Türkiye'ye silah satmıyoruz. Libya'ya silah gönderenlere yaptırım yapabiliriz

General Anzeiger gazetesine gündemdeki konuları değerlendiren Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas,“Alman hükümeti, Suriye ve Libya’da müdahil olan Türkiye’ye silah satışlarını neden tamamen durdurmuyor?” sorusuna, silah satışının söz konusu olmadığı yanıtını verdi.

“Türkiye artık Almanya’dan silah temin edemiyor” ifadelerini kullanan Maas, Ankara’nın çok sayıdaki silah talebine de olumsuz yanıt verdiklerini kaydetti.

BBC Türkçe’nin General Anzeiger Gazetesi’nden aktardığına göre, Maas, Türkiye ile ilişkiler de dahil güncel tartışmaları değerlendirdi ve Türkiye’ye deniz kuvvetlerinde kullanılan araç ve teçhizat dışında, hiçbir silah satışına onay vermediklerini belirtti.

Gazetecinin, “Alman hükümeti, Suriye ve Libya’da müdahil olan Türkiye’ye silah satışlarını neden tamamen durdurmuyor” sorusuna ise, silah satışının yapılmadığı yanıtını veren Maas, sadece deniz kuvvetlerinin kullandığı ürünlerin Türkiye’ye satıldığını açıkladı.

“Türkiye’nin Suriye savaşında yaptıkları bizim için kabul edilemez” ifadelerini kullanan Maas, Türkiye’nin NATO müttefiki olduğunu hatırlattı ve Türk hükümetinin ittifakı savunan misyonlar yüklendiğini kaydetti.

Maas, Türkiye’ye muharip olarak kullanılabilecek silah satmama kararları hakkındaki değerlendirmesini, “Bir NATO müttefikine yönelik takınılan bu tutum, oldukça ileri bir adım” şeklinde ifade etti.

AB’den Türkiye’ye silah yaptırımı da gelebilir 

Son haftalarda Libya konusunda da Türkiye’ye yönelik sert eleştiriler dile getiren Maas, AB’nin silah ambargosunu ihlal eden ülkelere yaptırım planlarına açıklık getirdi. Yabancı güçlerin Libya’ya silah göndermesine göz yummayacaklarını söyleyen Maas, “Almanya, Fransa ve İtalya olarak ilk aşamada Libya’ya üçüncü ülkelerin talimatıyla silah gönderen şirketlere, AB yaptırımları uygulanması konusunda mutabakata vardık. Bunun sonuç vermemesi halinde, silah ambargosunu ihlal eden devletlere karşı da yaptırım uygulamaya hazır olmak zorundayız” dedi.

Neden istatistiklerde Türkiye’nin Almanya’dan savunma sanayi alımları yüksek çıkıyor?

Alman hükümetinin Türkiye’ye silah satışının sınırlandırıldığı açıklamalarına rağmen, son aylarda yayımlanan istatistiklerde, Türkiye’nin en çok silah satılan ülkeler arasında yer almaya devam etmesi, kamuoyunda tartışmaları alevlendirmişti. Geçen ay yayımlanan son istatistiklere göre, Türkiye’nin Almanya’dan savunma sanayii alanında dış alımları 2018 yılında 242,8 milyon euro olarak gerçekleşti. 2019 yılında bu tutar 344,6 milyon euroya yükseldi.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin Almanya’dan son yıllarda mühimmat içeren hiçbir savunma sanayi ürünü alamadığını, savaş uçağı yedek parçalarının temininde bile zorluklar yaşandığını, son ihracat rakamlarının yüksek çıkmasında, denizaltı gibi alımların parasal olarak büyük miktarda olmasının etkili olduğunu kaydediyorlar.

Diğer Haberler