Türkiye Lübnan’daki halk isyanını finanse mi ediyor?

Türkiye Lübnan'daki halk isyanını finanse mi ediyor?

Lübnan İçişleri Bakanı Muhammed Fehmi, Türkiye’nin sosyal medya üzerinden Lübnan’daki iç krizi derinleştirmekle suçladı.

Elmeyadin televizyonunun bildirdiğine göre İçişleri Bakanı Muhammed Fehmi, Türkiye’ye ait bir uçakta beraberlerinde birkaç milyon dolarla 4 kişinin gözaltına alındığı bilgisini paylaşarak, söz konusu paraların Beyrut sokaklarında isyan hareketlerine destek için gönderildiğini savundu.

“Türkiye, Lübnan’daki gerilimi körüklemek için dış müdahalede bulunuyor” diyen Fehmi, “Türkiye’den gelen talimatlar sosyal medya aracılığıyla göstericilere ulaştığını” sözlerine ekledi.

Lübnan İçişleri Bakanlığıı daha önce de “dış güçlerin Lübnan’da kaos ortamı oluşturmaya yönelik müdahaleci girişimlerde bulunduğu” konusunda uyarıda bulunmuştu.

27 Haziran’da Elmeyadin televizyonu Lübnanlı bir kaynağa dayandırdığı haberinde, ülkedeki durumu karıştırmak isteyen 40’tan fazla kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

Farklı din ve mezheplerin yaşadığı Lübnan, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik krizi yaşıyor.

Yerel para birimi Lübnan lirası, Merkez Bankası kuru sabit tutsa da her geçen gün değer kaybediyor. Resmi kura göre 1 ABD doları 1515 Lübnan lirası olmasına rağmen karaborsada dolar bugün 7500 Lübnan lirasının üzerinde işlem gördü.

Başbakan Hasan Diyab, geçen aylarda ülkesindeki kamu borcunun 90 milyar doları aştığını kaydetmişti.

Lübnan hükümeti, her yıl 2 milyar dolar olmak üzere 5 yılda toplam 10 milyar dolar kredi için Uluslararası Para Fonu ile müzakerelere başlandığını açıklamıştı.

Diğer Haberler