ABD merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü ISW: Kazimi ABD’ye yakınlaşma mesajı veriyor

ABD merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü ISW: Kazimi ABD'ye yakınlaşma mesajı veriyor

ABD merkezli Savaş Araştırmaları Enstitüsü ISW , Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin geçtiğimiz günlerde Haşdi Şabi bünyesinde yer alan Ketaib Hizbullah mensuplarına yönelik gözaltı operasyonunun ABD’ye, güvenlik ortaklığı konusunda bir mesaj verdiğini belirtiliyor.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün geçtiğimiz günlerde yayınlanan Irak raporunda, Irak – Suriye sınırlarını birbirine bağlayan El-Kaim – Elbu Kemal sınırının kontrolünü Irak Ordusu’nun Haşdi Şabi’den devraldığına yer verilirken, El-Kaim halkının Irak Hizbullahı (Ketaib Hizbullah) milislerinin ihlalleri hakkında deliller topladığına dikkat çekiliyor.

ABD tarafından terör örgütü olarak tanınan Ketaib Hizbullah, İran Lideri Ayetullah Ali Hamaney’i lideri olarak kabul ediyor.

Haşdi Şabi’ye bağlı milislerin çok sayıda sınır noktasını kontrol ettiğine dikkat çekilen raporda, milislerin vergi alıp, kaçak ticaret yaptığı ifade ediliyor.

Geçtiğimiz günlerde Irak anti terör güçlerinin Irak Hizbullahı’na ait bir üsse baskın düzenleyip 14 milisi gözaltına almasına da yer verilen raporda, Haşdi Şabi, mensuplarının olayın ardından Yeşil Bölge’yi bastığı ve Mustafa Kazimi’yi gözaltına alınanların 24 saat içerisinde serbest bırakılmaması durumunda ofisine saldırı düzenlemekle tehdit ettiği belirtildi.

Raporda Iraklı Şii liderlerden Ammar el-Hekim’in Kazimi’nin desteğiyle yeni bir siyasi koalisyon kurduğu ve bunun amacının İran’ın ülkedeki siyasi etkisini kurmak olduğu ifade edildi.

Raporda, Irak Parlamentosu’daki Kürt ve Sünni güçlerin El-Hekim’in kurduğu koalisyona destek vermesi durumunda İran’ın Bağdat’taki etkisinin azaltılmasının daha kolay olacağı iddia ediliyor.

Mustafa Kazimi’nin ABD’nin daveti ile önümüzdeki günlerde ABD’yi ziyaret etmesi de bekleniyor.

Raporun orjinaline aşağıdaki linkten ulaşa bilirsiniz: http://www.understandingwar.org/backgrounder/iraq-situation-report-june-24-30-2020

Diğer Haberler