Ozan Hogir ve 40 arkadaşının olduğu toplu mezarın açılmasına izin verilmedi

Ozan Hogir ve 40 arkadaşının olduğu toplu mezarın açılmasına izin verilmedi

Van’ın Çatak ilçesine bağlı Andiçen (Kelehê) Mahallesi kırsalına yönelik 23 Ekim 1998 tarihinde düzenlenen hava saldırısı ve operasyonda yaşamlarını yitirdiği belirtilen,  aralarında Alman araştırmacı Andrea Wolf ve Kürt sanatçı Hozan Hogir’in  (Cazım Tatar) da bulunduğu 3’ü kadın 41 PKK’linin yer aldığı toplu mezarın açılmasına yine izin çıkmadı.

Ailelerin başvurularına rağmen, savcılık “yeterli delil” olmadığı gerekçesiyle mezarı açılmasını reddetti. Cenazeler, 22 yıldır ailelerine teslim edilmiyor. Bölgede yaşayan köylülerin verdiği bilgilerle ortaya çıkan toplu mezarın açılması için hayatını kaybedenlerin bazılarının aileleri resmi makamlara müracaatlarda bulundu, fakat aradan bunca zaman geçmesine rağmen tüm başvurular sonuçsuz bırakıldı.

Yaşanan çatışmada hayatını kaybettiği açıklanan ve kemiklerinin toplu mezarda olduğu bilinen Kürt sanatçı Hozan Hogir’in ailesi ve avukatları da toplu mezarın açılıp, DNA testi yapılması talebiyle 3 kez başvuruda bulundu. Ailenin yaptığı her üç başvuruya da “takipsizlik” yanıtı verildi. Çatak Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan başvurulara ilişkin kimi zaman “bölgenin güvenli olmadığı”, kimi zaman ise “yeterli delil olmadığı” gerekçeleriyle kovuşturmaya yer olmadığı kararları verildi.

Ailenin 2020 yılı içerisinde yaptığı son başvuruya Savcılıkça verilen yanıtta “Mevcut dilekçeye istinaden şahsın talebinin, öldüğünü beyan ettiği örgüt mensubu yakının cenazesinin bulunup kemiklerinin kendisine verilmesinden ibaret olduğu, tüm soruşturma dosyası incelendiğinde olay tarihinde uygulanan ‘azami dava zaman aşımı’ süresi olan 20 yıllık süre içerisinde şahsın talebi soruşturulabilir herhangi bir suç istinadı içermediği, ayrıca şahsın belirttiği hususlarda kardeşi Cazım Tatar’ın 23 Ekim 1998 yılında çıkan çatışmada öldüğü ve olay tarihinde öldürülen 41 PKK militanı arasında olduğu yönünde dosya kapsamında herhangi bir delil olmadığı” ifadeleri yer aldı.

Savcılık yazısında ayrıca, “Talebin yürütüldüğü dosya kapsamı incelendiğinde olay yerine ilişkin keşif güvenliği verilmediği ve mevcut talep doğrultusunda müştekinin kardeşi Cazım Tatar’ın Çatak Andiçen köyü kırsalında öldürülen 41 kişi arasındaki örgüt mensubu olduğu yönündeki dosya kapsamında yeterli delilin olmadığı ve olay tarihi üzerinden 20 yıllık dava zaman aşımı süresi geçtiği anlaşıldığından kamu adına ‘kovuşturmaya yer olmadığına’ karar verilmiştir” denildi.

Başvuruyu değerlendiren Van Sulh Ceza Hakimliği, “Savcılıkça verilen takipsizlik kararının usul ve yasaya uygun olduğu, hakimliğimizce de soruşturmanın genişletilmesine gerek görülmediği, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararda usul ve kanuna aykırılık bulunmadığı” gerekçesiyle itirazın reddine karar verdi.

Başsavcılığın aldığı bu karara avukatları ile itirazda bulunacak olan aile, yine Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapma hazırlığında.

Diğer Haberler