Rakka’daki toplu mezarlardan çoğunluğu kadın ve çocuk 5 bin 900 ceset çıkarıldı

Rakka'daki toplu mezarlardan çoğunluğu kadın ve çocuk 5 bin 900 ceset çıkarıldı

Rakka’da 25 toplu mezardan IŞİD’in öldürdüğü ve çoğunluğu kadın ile çocuklara ait 5 bin 900 ceset çıkarıldı.

Rakka Sivil Meclisi’ne bağlı ekipler, IŞİD mensupları tarafından öldürülen insanların bulunduğu toplu mezar tespit ve ceset çıkarma çalışmalarını 24 saat aralıksız sürüyor. El Hemrat beldesine bağlı Til Zedan köyündeki toplu mezarlarda çalışmalarını tamamlamak üzere olan ekipler şimdiye kadar 175 cenaze çıkardı. Toplamda çıkarılan ceset sayısı 5 bin 900’e yükseldi.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre; yetkililer, kimlik tespiti için araç-gerecin az bulunmasının çalışmaları aksattığını söyledi. Çıkarılan cesetler kimlik tespitinden sonra kentin kuzeyindeki Til El Bea köyündeki mezarlıkta tekrar gömülüyor. Rakka genelindeki 25 toplu mezardan 5 bin 900 cenaze çıkaran ekipler, kentin kuzeyindeki Hezima ve Hikumiye beldeleri ile Tebqa’nın El Mehmudli köyünde de yeni toplu mezarlar tespit etti.

Çıkarılan cesetlerin büyük çoğunluğu kadın ve çocuklara ait olduğu belirtiliyor. Çok sayıda toplu mezarın olduğu tahmin ediliyor

Kentin Panorama, Fiheha, ve Muesker Telayi El-Baas bölgesinde bunan toplu mezarlar en büyükleri.  Yetkililer, Rakka ve çevresinde hala binlerce cesedin olduğu çok sayıda toplu mezarın olduğunu tahmin ediyor.

Ekipler, 2018 Ocak ayından bu yana Rakka kenti ve çevresinde toplu mezar arama çalışmaları yapıyor.  Ekipte kazı işçileri, bir avukat, iki adli tıp uzmanı, Dokümantasyon ve İstatistik Ofisi ve Basın Ofisi çalışanları bulunuyor.

IŞİD üyeleri 2013’te Rakka kentini ele geçirmiş ve 2014 yılında da halifelik ilan etmişti. Çoğunluğu Kürt ve Araplardan oluşan Suriye Demokratik Güçleri  tarafından yürütülen ve ABD’nin öncülüğünde 79 Batı ve Arap ülkesinden oluşan uluslararası koalisyon tarafından desteklenen büyük bir kara saldırısının ardından Rakka 17 Ekim 2017’de IŞİD’in elinden kurtarılmıştı.

Diğer Haberler