İran ekonomisi ve İran riyali çökme noktasına geldi

İran ekonomisi ve İran riyali çökme noktasına geldi

İran İslam Cumhuriyeti para birimindeki mevcut kriz, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Yönetim Kurulu’nun iki gün önce aldığı kararın İran rejimine yaptığı baskı ile daha da derinleşti. İran rejimi para birimi riyal (IRR), dün iç piyasada dolar karşısında rekor seviyelerde düşüş kaydetmeye devam etti.

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Merkez Bankası’na hükümetin belirlediği rakamdan döviz alan emtia ihracatçılarına elde ettikleri dövizi piyasalara pompalamaları için baskı yapması talimatı verdi.

Son haberlere göre İran’da gayri resmi pazarda (karaborsa) cumartesi günü dolar 193 bin 300 riyalden 196 bin riyale yükseldi. Bununla birlikte, İran altın sikkesi değer kazanarak 7 milyon 9 bin 500 riyale çıktı. Döviz büroları ve bankalar ise doların 188 bin riyalden işlem gördüğünü söylediler.

Böylece, ABD’nin Ağustos 2018’de İran rejimine yeniden yaptırımlar uygulamaya başlamasından aylar önce düşüşe geçen riyal dolar karşısında en düşük seviyesini gördü. İran rejimi para piyasaları doların riyal karşısında son iki yılın en yüksek tarihi seviyesini kaydetti.

Diğer Haberler