Türkiye işgal ettiği Rojava  yerleşim yerlerinde Türk Lirasını kullanmaya zorluyor

El Bab, Sezar yaptırımları, Suriye Lirası, Türkiye Lirası

Türkiye kendisine bağlı çetelerle Rojava Kürdistan’ını işgal ettikten sonra kendi kurumlaşmasını tamamlamak için de pek çok adım attı. Şimdi de Türk parasının kullanılmasını istiyor. Bölgedeki halk Türk parasına ve artan fiyatlara karşı bu gün bir gösteri düzenledi.

Rojava Kürdistan’ın da ki Darka Mazi kaynaklarının bildirdiğine göre bu gün Bab şehrine bağlı Baze nahiyesinde artan fiyatlar ve Türk Lirasının kullanılmasına karşı bir gösteri düzenlendi.

ABD’nin Esat rejimine karşı uyguladığı Sezar yaptırımlarının devreye girmesi ile Suriye Lirası büyük değer kaybetti. Bu gün itibarı ile bir TL 400 Suriye lirasına tekabül ediyor. Ayrıca Suriye lirasının kuru da sabit değil. Bu durum nedeni ile fiyatlar ve özellikle de ekmek fiyatları işgal edilmiş bölgelerde günlük olarak değişiyor.

Kaynaklarımız Bab’da ekmek fiyatlarının Türk parasına göre belirlendiğini ve Suriye lirasının kabul edilmediği bilgisini verdi. Bu durum halkı zor durumda bırakıyor.

El Bab’a bağlı Beza nahiyesi sakinleri 3 Mayıs günü de bir eylem yapmıştı. O zaman bir ekmek 350 Suriye lirası yaparken bu gün ise ekmek 400 suriye lirasına satılıyor. Bir ay içinde yaşanan bu artış halkı zor durumda bırakıyor.
Türk devleti de Suriye lirasındaki değer kaybını bahane ederek halkı Türk Lirası kullanmaya zorluyor. Alınan kararla gittikçe sadec Türk lirasının geçerli olması hedefleniyor.

Diğer Haberler