Afrin’de silahlı gruplar tarafından kaçırılan 5 Kürt kadın, ÖSO’ya bağlı Hamza Tümeni’ne bağlı bir karakoldaki hapishanede bulundu

Afrin’de silahlı gruplar tarafından kaçırılan 5 Kürt kadın, ÖSO’ya bağlı Hamza Tümeni’ne bağlı bir karakoldaki hapishanede bulundu

Rojava Özerk Yönetimi, Efrin’de kadınlara yönelik işlenen suçları kınayarak suçlular  hakkında uluslararası soruşturma başlatılmasını istedi.

Efrin’de Suriye Milli Ordusu’na(SMO) bağlı silahlı gruplar tarafından kaçırılan 5 Kürt kadın, Hamza Tümeni’ne bağlı bir karakoldaki hapishanede bulundu.

Rojava’nın Efrin kentinde SMO’ya bağlı Hamza Tümeni ile Guta’dan getirilen Araplardan oluşan Ceyş es-Selam arasında yaşanan çatışmanın ardından Suriye muhalefeti geçici hükümetine bağlı askeri polisleri Mahmudiye Mahallesi’ndeki Hamza Tümeni’ne ait karakolu ele geçirdi. Ele geçirilen karakolda gizli bir hapishane bulunduğunu ve daha önce silahlı gruplar tarafından kaçırılan 8 Efrinli kadının da bu hapishaneden çıktığını söyledi.

Rojava Özerk Yönetimi, Efrin’de işlenen suçlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türkiye destekli  SMO’ya bağlı grupların  Efrin’de her türlü insanlık suçunu işlediğinin belirtildiği açıklamada, Türkiye destekli bu gruplarına karşı uluslararası toplumun sesiz kaldığı kaydedildi.

Efrin’de kadınlara yönelik işlenen suçlarda büyük bir artışın yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, “Son olarak Firqet Hemza adlı Türk devletine bağlı grubunun 8 tutuklu kadına dönük uygulamaları, Türk devletinin vahşiliğini bir kez daha gösterdi. Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’de kadınlar, fidye alabilmek için çeteler tarafından kaçırılıyor” ifadeleri kullanıldı.

Bölgede yaşanan hak ihlallerinin kınandığı açıklamada, “İnsan hakları örgütleri, BM’ye bağlı kurumlar, ABD ve Rusya’nın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini bekliyoruz. Türk devletine bağlı Firqet Hemzat adlı çete grubunun yaptıklarına ilişkin uluslararası bir soruşturma başlatılmalıdır. Tüm dünya Efrînli kadınların IŞİD çeteleri ve Türk devletine karşı direnişine şahit oldu. Bu anlamda kadın özgürlüğü için mücadele eden tüm kurumlar ve insan hakları kurumlar, kadınlara yönelik bu hak ihlallerini durdurmalıdır” denildi.

Diğer Haberler