İran’da tehlikeli bir isim parlamento başkanı oldu

İran’da tehlikeli bir isim parlamento başkanı oldu

28 Mayıs günü İran’da yapılan parlamentoda yapılan seçimle Muhammed Bakır Kalibaf parlamento başkanı oldu. Oy çokluğu ile seçilen Kalibaf 264 oydan 230’unu aldı.

Kalibaf İran devrimi sonrası önemli yerlerde rol oynamış muhafazakar bir kadro olarak tanınıyor. Kalibaf ayrıca ülkede reform istemiş guruplara karşı da hem askeri hem siyasi mücadele yürütmüş bir isim.

1961’yılında Meşhed’de doğan Kalibaf Kürt kökenli olduğu iddiaları mevcut. Fakat daha genç yaşta 1979’larda Şii İran İslam devrimine hizmet etmeye başlamış bir isim. Tahran Üniversitesi Siyasi Coğrafya Bölümü’nde eğitimini tamamlayan Kalibaf İran İslam devriminin bir neferi olarak çalıştı. Üniversiteden mezun olduktan sonra İran-Irak savaşının başlaması ile gönüllü olarak Orduyu katılıp savaşta önemli roller oynamış biri. Orduda Hava Kuvvetleri komutanlığına kadar yükselmiş bir isim.

Kalibaf 2000’li yılların başlarında emniyet genel müdürü olarak da görev aldı. Kalibaf daha sonra Tahran belediye başkanı oldu.

Hamaney’e yakınlığı olarak bilinen Muhammed Bakir Kalibaf Ayetullahlar sisteminin önemli bir kadrosu olarak görülüyor. Özellikle halk hareketlerine karşı kullandığı sert yöntemler ile tanınan Kalibaf’ın mecliste sistemin ihtiyaç duyduğu en sert kararları çıkarması bekleniyor.

Diğer Haberler