ABD temsicisi Roebuck’tan Rojava Yönetimine “çoğulcu sisteme ekonomik destek” sözü

William Roebuck,ABD temsicisi Roebuck'tan Rojava Yönetimine “çoğulcu sisteme ekonomik destek” sözü

Rojava’daki yerel kaynaklara göre, ABD temsilcisi William Roebuck, Kobani’de Özerk Yönetim temsilcileriyle bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede bölgedeki gelişmeler de ele alındı.

 Görüşmelerin basına yansıyan bölümünde Roebuck ve Yönetim arasında Rojava’nın yaşadığı ekonomik sıkıntılarında önemli bir gündem maddesi olarak ele alındığı görülüyor.

Roebuck’ten çoğulcu ve demokratik sistem vurgusu

Toplantıda Roebuck’in Suriye lirasının dolar karşısında yaşadığı değer kaybına ilişkin yetkililere bilgilendirme yaptığı, bununla beraber Rojava’da demokratik, âdemi merkeziyetçi ve çoğulcu bir sistem ile çözüm sağlanacağını ve Kürtlerin meşru haklarını güvenceye alan bir anayasanın olması gerektiğini söylediği bildirildi.

Roebuck’un  sorunların çoğulcu bir sistem ile çözüle bileceği vurgusu yapması akıllara  Rojava Kürdistan’ın da devam eden ENKS- TEVDEM görüşmelerini gitirdi. Roebuck’un  bu görüşmeleri başlatan ve her iki tarafa da garantörlük sözü veren kişi olduğu biliniyor.  Nisan ayından bu yana devam eden ENKS- TEVDEM görüşmelerine daha sonra Fransa’da bir heyet göndermişti. Bölgede askeri ve siyasi gücü olan ABD ve Fransa’nın Rojava’da çok partili, çoğulcu bir sistem kurma yönlü çabaları uzun süredir devam ediyor.

Tüm siyasi çevreler Türk devletinin Rojava’yı parça parça işgal girişimini durdurmanın temel yollarından birinin Rojava’da siyasi tarafların birlik sağlaması olduğu vurgusunu yapıyor.

Sezar yasaları Rojavayı nasıl etkileyecek

Roebuck’in ayrıca Haziran’da yürürlüğe girecek olan ‘Sezar Yasaları’ yaptırım paketinin Özerk Yönetim bölgelerini kapsamadığını, ABD’nin desteklediği program dahilinde ortak koordinasyon sağlanacağını söylediği belirtildi.

Görüşmede William Roebuck’in güvenlik ve siyasi alandaki gelişmelere ilişkin kapsamlı bir raporu ABD’li yetkililere ileteceği ve bölgenin tüm sorunları için uygun bir çözüm geliştirmeye çalışacaklarının sözünü verdiği de bildirildi.

Sezar yasaları nedir

“2019 Caesar Suriye Sivil Koruma Yasası” adı verilen tasarı, 1 Ocak 2019 tarihinde Temsilciler Meclisindeki oylamadan oy birliği ile geçmişti.

Tasarının adı ise Suriye’de Esad rejimi tarafından işlenen savaş suçları ve işkenceyi belgeleyen fotoğrafları sızdıran “Caesar” kod adlı askeri polisten geliyor.

Suriye’de Esad rejimine bağlı askeri birlikler tarafından işkenceyle ve aç bırakılarak öldürülen rejim muhaliflerinin fotoğrafını çekmekle görevli kod adı “Caesar” olan askeri polis, 11 bin kurbana ait 55 bin fotoğrafla bu ülkeden kaçmıştı.  Fotoğraflar komuoyu ile paylaşıldıktan sonra uluslar arası pek çok kurum tepki göstermişti.

Ceasar yasası, ABD yönetiminin Suriye rejimi, güvenlik teşkilatları ya da Suriye Merkez Bankası ile iş yapan herkese yaptırım uygulanmasını öngörüyor. Ayrıca yasa tasarısındaki yaptırımlar, Suriye rejimiyle bağlantılı inşaat projeleri ya da Suriye’de rejimin kontrolündeki havayolu ya da enerji endüstrisi ile iş birliği yapanları da kapsıyor.

Diğer Haberler