Rusya’dan Wagner Askerleri açıklaması: Suriye’de işçi bulma kurumu değiliz

Rusya'dan Wagner Askerleri açıklaması: Suriye'de işçi bulma kurumu değiliz Libya, Hafter,

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzia, BM raporuna yansıyan Rus güvenlik şirketi Wagner’in Libya’da 1200 civarında paralı asker bulundurmasına ilişkin, ”Özel şirketlerden sorumlu değiliz, devlet tarafından desteklenmiyorlar” dedi.

Vassily Nebenzia, video konferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Rus güvenlik şirketi Wagner’in Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’i desteklemek için 1200 civarında paralı asker bulundurduğu bilgisinin yer aldığı BM raporuyla ilgili değerlendirmesi sorulan Nebenzia, ”Özel şirketlerden sorumlu değiliz, devlet tarafından desteklenmiyorlar” yanıtını verdi.

ABD’li yetkililerin Rusya’nın Suriye’den Libya’ya paralı asker gönderdiği iddiasını da reddeden Nebenzia, ”Suriye’de işçi bulma kurumu değiliz. Rusya, başka bir ülkede savaşmaları için Suriye’den asker toplamıyor” dedi.

Wagnerler  kim?

Wagner ilk kez Rusya’nın 2014 Kırım’ı ilhak ettiği süreçte aktif bir rol oynayarak dünya sahnesine çıktı. Kırım’da askeri tesislerin hızlı bir şekilde ele geçirilmesine yardımcı olan Wagner güçleri, Ukrayna’ nın Donbas bölgesinde Rus yanlılarına askeri destek sağladı. Wagner’in paralı askerleri, 30 Eylül 2015’te Suriye’ye müdahale eden Rusya için bu ülkede önemli bir rol oynadı. Suriye’de başlarda enerji ve askeri üsleri koruma görevi alan Wagner’e bağlı paralı askerler zaman zaman ‘özel birliklere’ benzer bir askeri katkı sergiledi. Reuters’a konuşan Wagner’le bağlantılı bir isim, Wagner’in Ukrayna ve Suriye’de Kremlin adına özel operasyonlar gerçekleştirdiğini iddia etti.

Buna rağmen Rusya her zaman Wagnerlerin kendilerine bağlı olmadığını savundu.

Birleşmiş Milletlerin Türkiye’nin Suriyeden Libya’ya asker göndermesini gündemine almaması da BM’nin Libya politikası ile ilgili. Suriye İnsan Hakları Gözlem Evi SOHR geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada 268 Türkiye’ye bağlı Suriyeli çetenin Libya’da öldürüldüğü açıklamıştı.

Diğer Haberler