Irak’ta yeni hükümeti kurma çıkmazı aşıldı

Irak’ta yeni hükümeti kurma çıkmazı aşıldı

Irak’ta parlamentonun Mustafa Kazımi’nin kabinesine güvenoyu vermesiyle beraber bu ülkede yaşanan siyasi çıkmaz da aşılmış oldu. 5 aydır Irak geçici hükümet tarafından yönetiliyordu.

Irak 1 Ekim 2019’dan bu yana hükümet karşıtı protesto eylemlerine şahit oldu ve en son Başbakan Adil Abdulmehdi 29 Kasım 2019’da istifa etmek zorunda kaldı. Bu gelişmenin ardından Cumhurbaşkanı Berhem Salih, üç siyasi şahsiyeti yeni kabineyi kurmakla görevlendirdi. Bu adaylardan Muhammed Tevfik Allavi ve Adnan Zurfi hatta parlamento oturumuna bile katılma fırsatını yakalayamadan bu görevi iade etmek zorunda kaldı. Şimdi de Irak parlamentosunun Mustafa Kazımi kabinesine güvenoyu vermesi, Irak’ta hükümetin kurulmasında siyasi kanatların pay talebi halâ önemli bir etken olduğunu ortaya koydu; nitekim başta Nuri Maliki liderliğindeki Kanun Devleti ittifakı olmak üzere bazı siyasi gruplar güvenoyu için düzenlenen parlamento oturumuna katılmamayı tercih etti.

Parlamento oturumuna 329 milletvekilinden 266 milletvekili katıldı, 63 milletvekili katılmadı.

Kazımi’nin önerdiği 22 Bakan adayından 15 Bakan parlamentodan güvenoyu almayı başarırken 5 Bakan güvenoyu alamadı; petrol ve dışişleri bakanlıkları için herhangi bir aday açıklanmadı.  Bu yedi bakanlığın durumu ise bir ay içinde belirlenmesi ve böylece Irak son beş ayda takılıp kaldığı siyasi çıkmazdan tamamen çıkması kararlaştırıldı.

Irak parlamentosundan güvenoyu alan 15 bakandan 9’u Şia, 5’i Ehl-i Sünnet ve biri de Kürt. Güvenoyu olamayan 5 bakandan da ikisi Şia, biri Sünni, biri Kürt ve biri de Hristiyandır.

Bu arada Kazımi’nin parlamentoya sunduğu kabine üyeleri listesinde Irak’ın Güney eyaletlerinden hiç bir adayın yer almadı.. Bu yüzden Basra milletvekilleri bu duruma şiddetle itirazda bulundu. Zaten göstericilerin iki gün önce tekrar harekete geçmesi de Şii siyasetçilerin Kazimi’ye uyarısı olarak yorumlandı.

Basra milletvekillerinden Abdulemir Miyahi, Kazımi’nin önerdiği kabineye eleştirdiği açıklamasında, Irak bütçesinin yüzde 95 kadarı Basra’dan temin edildiğini, oysa önerilen kabinede bu bölgeden bir tek aday da yer almadığı anlaşıldığını kaydetti.

Basra milletvekilleri Kazımi kabinesinde petrol bakanlığını istiyor. Daha önce da uzun yıllar Petrol bakanlığını alan Şii temsilcilerin bir çok yolsuzluk dosyası bulunuyor.

Öte yandan Irak’ın içinde bulunduğu iktisadi sıkıntı şartlarının yanı sıra, Kazımi yönetiminin en önemli meselelerinden biri, Irak parlamentosu tarafından onaylanan Amerikalı askerlerin Irak topraklarından çekilmeleri meselesidir.

Diğer Haberler