Türkiye’ye bağlı çeteler Afrin’de mezar taşlarını çaldı

Türkiye’ye bağlı çeteler Afrin’de mezar taşlarını çaldı

Türk devletine bağlı çeteler ve Afrin işgali sonrası yerleştirilen bir gurup Arap Afrin’de mezarlıklardaki mermer ve seramikleri çaldı, mezarları tahrip etti.

Afrin insan Hakları Örgütü yayınladığı bir raporda Afrin’deki çeteler ve Afrin işgali sonrası Türkiye’nin yerleştirdiği çetelerin Afrin’in Cindires kasabasında ki mezarlıkları tahrip ettiğini ve mezar taşlarını çaldığını açıkladı.

Afrin insan Hakları Örgütü raporunda çalınan mezar taşlarının Cindireste ki bir tüccara satıldığını da belirtti.

Afrin’de daha öncede bu tür talan ve tarihi eser tahribatları yaşanmıştı. Emşet adlı bir gurup Şiye kasabası camisinde tarihi eser aramak için kazı çalışmaları yapmıştı. Kazı nedeni ile minare tümden yıkılırken caminin geri kalanında da hasar meydana gelmişti.

Türk devletinin ve kendisine bağlı çetelerin 2018 yılı Mart ayında şehri ele geçirmesinden sonra yüzlerce insan hakları ihlalleri ve cinayetlerin yanı sıra tarihi eserler ve mezarlıklar da tahrip edilmişti.

Çetelerin Afrin halkını fidye amaçlı kaçırtması mallarına el koyması, bölgenin Araplaştırılmasına karşı şu ana değin dünya çapında sert bir eleştiri yapılmadı. Türk devleti ise olayların tümü gizleme peşinde.

Afrin insan Hakları örgütü ise Afrin’de yaşananları sürekli olarak raporlaştırıyor. Buna göre Türkiye’ye bağlı çeteler Türk silahlı Kuvvetlerinin gözetiminde 42 tarihi bölgede kazı çalışması yaparak buralardaki eserleri çıkarmış, cami, kale vb tarihi eserleri ise kazı sonrası tahrip etmiştir. Ayrıca raporda şu ana değin 20 bin tarihi eserin de Türkiye’ye götürüldüğü de belirtilmiştir.

Afrin’in şu ana değin tespit edilen 2 bin yıl öncesine dayalı bir tarihi var. Huri Kalesi, Marmaron Kilisesi, tarihi camiler ve Ezidi ateşgahları ve kutsal sayılan yerleri var. Ayrıca Afrin’de 20 höyük bulunmakta. Bu höyüklerde milattan önce 8000 yıllara ait insan guruplarının yaşadığına dair araştırmalar yapılmıştı. Bu tepelerin hepsi Afrin’deki ırmağın etrafına sıralı olması ilk tarım ve insan guruplarına ev sahipliği yapmış olduklarını düşündürüyor.

Diğer Haberler