Rojava  partileri, kongreye gitmeye hazırlanıyor

Rojava  partileri, kongreye gitmeye hazırlanıyor

Fransa ve ABD’nin girişimiyle Rojava’daki siyasi partilerin kongreye gideceği, bu kongrede Suriye’de Kürtlerin geleceği konusunda çözüm ve önerilerin gündeme geleceği bildirildi.

Bir süredir Rojava Küristanı’nda PYD, ENKS ve Suriye Kürtleri Koalisyonu’nun(Suriye muhalefeti içindeki Kürt grupları) da içerisinde yer aldığı Kürt siyasi partiler arasında Kürt birliği gündemiyle bir dizi görüşmeler gerçekleşiyor.

Bu görümelere Fransa ve ABD’den üst düzey bir heyet Rojava’da Kürt siyasi partiler arası birlik çalışmaları konusunda partiler ile görüşmeler gerçekleşitiriyor.

K24’te yer alan habere göre, Suriye Kürtleri Koalisyonu yöneticilerinden Salih Gedo, “Geçtiğimiz yıl Fransa’nın inisiyatifi ile Kürt siyasi partileri arasında birlik toplantıları yapılmıştı. Bazı toplantılar Fransa’da gerçekleşti. Son dönemde ABD’nin Kürt siyasi partiler arası birliği sağlamak için ciddi girişimleri var. Fransa heyeti de burda. Onların da bu konuda görüşmeleri var. Bu çerçevede bizimle de bir görüşme gerçekleştirdiler” dedi.

Kürt siyasi tarafların Kürt birliği konusunda ne kadar hazır oldukları hakkında ise Gedo, “Yıllar önce Erbil’de 1 ve 2 anlaşma, Duhok’ta bir toplantı yapmıştık. Ancak sonuç alınmadı, demekki kimse siyasi partiler buna hazır değildi. Ancak şimdi çok hassas bir dönemdeyiz, Kürt siyasi partileri ulusal çıkarları parti çıkarlarının üzerinde tutuması konusunda sorumluluk ve hassasiyet göstermeli. Birliğimiz sayesinde, ulusal haklarımızı ve ülkemizi kazanabiliriz” ifadelerini kullandı.

ABD ve Fransız heyetlerle yaptıkları görüşmeye de değinen Salih Gedo, heyetler ile yapılan görüşmeler ardından Kürt siyasi partilerinin tavırlarının olumlu yönde değişitiğini, tüm tarafların katıldığı ortak toplantıların gerçekleştiğini belirterek, “Özellikle ENKS ve PYD ortak toplantılarda sorunlarını tartışacak bir zemini yakalamış durumdalar” dedi.

Kürt siyasetçi önümümüzdeki günlerde Rojava’daki tüm Kürt taraflarının katılımıyla bir kongrenin yapılmasının planlandığını söyleyen Gedo, “Bu kongreye ülkede aktif olan tüm Kürt tarafların katılması hedefleniyor. Bu kongrede çıkacak kararlar tüm taraflar için bağlayıcı olacak. Bu kongre ile Rojava Kürdistanı’nda nemli değişimlerin olacağını umud ediyoruz” şeklinde değerlendirdi.

Suriye Kürt Koalisyonu yöneticisi Gedo, sözkonusu kongrenin Fransa ve ABD’nin girşimi ile gündeme geldiğini belirterek kongrede “Kongre ardından Kürtler adına Suriye Ulusal Muhalefet Koalisyonu ile Suriye’de Kürtlerin geleceği ve Suriye krizi konusunda görüşmeler olacak” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler