Duhok’ta PKK’nin kaçırdığı genç için eylem

Duhok’ta PKK’nin kaçırdığı genç için eylem Muhsin Cotyar

Bu gün Duhok şehrinde daha önce kaçırılan Cotyar Muhsin adlı gencin bırakılması için eylem yapıldı. Eylemciler PKK’nin genci bırakmasını ve açıklama yapmasını istedi.

Darka Mazi’nin Kürdistan’da ki kaynakları’nın bildirdiğine göre bu gün öğlen saat 12’de Duhok Eyaletine bağlı Çemanke kasabasında Cotyar Muhsin Hasan adlı gencin kaçırılmasını protesto amaçlı yürüyüş yapıldı. Yürüyüşe Çemanke ve çevre köylerden de katılımlar oldu. Ramazan ayına rağmen yürüyüşe büyük bir katılım oldu, özellikle de kadınarın katılımı dikkat çekti.

Cotyar Muhsin Hasan üç ay önce PKK tarafından kaçırılmıştı. Yürüyüşte üç ayrı bildiri okundu. İlk bildiriyi Cotyar Muhsin’in ailesi adına Remezan Siyari okudu.

Bildiride Kürdistan Bölgesi Başkanlığına,  Kürdistan Bakanlar Kuruluna, Kürdistan Parlamentosunu ve Kürdistan Bölgesindeki Sivil toplum örgütlerine, Konsolosluklara ve Birleşmiş Milletler temsilciliğine çağrı yapıldı.  Siyari’nin okuduğu bildiri de PKK’nin insan kaçırmasının topluma karşı saygısızlık ve Kürtler arası birliği zedeleyici bir davranış olduğu belirtildi. Aynı zamanda bildiride şu ana kadar yaptıkları tüm girişimlere rağmen PKK’nin Cotyar hakkında bilgi vermediğini ve hala soruşturma sürüyor dedikleri belirtildi.

Ayrıca bildiri de şu ifadelere yer verildi: “ Cotyar Muhsin 3 ay önce PKK’ye bağlı bir gurup tarafından kaçırıldı. Üç aydır bölgemiz bu nedenle huzursuz ve yasta. PKK’nin bu tür faaliyetleri ilk kez olmuyor.” Ayrıca bildirinin sonunda “ bölge halkı Cotyar Muhsin’in durumu hakkında ciddi kaygılar taşıyor. Eğer en kısa zamanda bu konu açığa kavuşmazsa bizde kendi koşullarımıza göre başka çözüm yolları deneyeceğiz”.

Okunan ikinci bildiri Kürdistan Parlamentosu üyesi Mem Eskender tarafından okundu. Eskender “ PKK’nin Kürdistan Bölgesel Yönetimine karşı saygı göstermesi gerektiğini, Türkiye ile olan çatışmalarında Güney Kürdistan topraklarını kullanmasının zararlarını açıkladı.

Protesto gösterisinde ki üçüncü açıklama ise sivil toplum örgütü NGO tarafından yapıldı. NGO’nun adına açıklamayı Heriş Orey okudu.

Neler olmuştu

29 yaşındaki Cotyar Muhsin Hasan 29 Ocak gecesi Duhok vilayeti sınırlarındaki Bêbadê köyü yakınlarında kaçırılmıştı. Cotyar Muhsin’in kız arkadaşı ile gezerken iki gerilla tarafından kaçırılmıştı. Geçen üç aylık zaman zarfından Cotyar’ın ailesinin tüm uğraşlarına rağmen PKK tarafından “soruşturma devam ediyor” denilerek Cotyar hakkında her hangi bir bilgi verilmedi.

Bölge halkı PKK gerillalarının tüm ikazlara rağmen köyün içine ve bağ bahçeyi kullandığını bu nedenle zaten Türk uçaklarının hedefi oluklarını bunun yanı sıra da bir PKK’nin kendisinin sivil halkı tehdit etmesi nden şikâyetçi.Duhok’ta PKK’nin kaçırdığı genç için eylem

Diğer Haberler