Irak’ta Hükümet Kurmakla görevlendirilen Kazimi için Irak’lı taraflar ne diyor

Irak’ta Hükümet Kurmakla görevlendirilen Kazimi için Irak’lı taraflar ne diyor

Irak Parlamentosu’nda, eski Başbakan Nuri Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu ile eski Başbakan İyad Allavi liderliğindeki Vataniyye Koalisyonu, hükümeti kurmakla görevlendirilen Mustafa Kazimi kabinesine karşı “evet” oyu kullanmayacağını açıkladı.

Kanun Devleti Koalisyonu;

Ülkede 329 sandalyeli parlamentoda 26 milletvekili bulunan Kanun Devleti Koalisyon adına yapılan yazılı açıklamada, Kazimi’nin hükümeti oluşturma sürecindeki aday belirleme noktasında tüm siyasi gruplara eşit hak tanımadığı savunularak, “Kazimi’nin siyasi gruplara sunduğu kabine listesi Irak halkının beklentisini de karşılamıyor. Bu kabinedeki bazı adaylar şeffaflık ve liyakattan yoksunlar” değerlendirmesi yer aldı.

Açıklamada, “Buradan hareketle, koalisyon olarak Kazimi hükümetinde yer almayacağız ve parlamentoda güvenoyu oylamasında destek oyu kullanmayacağız” ifadesine yer verildi.

Vataniyye Koalisyonu

Eski Başbakan İyad Allavi liderliğinde Vataniyye Koalisyonu da hükümeti kurmakla görevlendirilen Mustafa Kazimi kabinesine karşı evet oyu kullanmayacağını bildirdi.

Koalisyon adına yapılan yazılı açıklamada, “Ulusal taleplerin gözardı edilmemesi ve göstericilerden de temsilcilerin hükümette yer alması gerektiğini hükümeti kurmakla görevlendirilen kişiye iletmiştik ancak bu konuda herhangi bir olumlu gelişme sezmedik” değerlendirmesi yer aldı.

“Kabineye bakan adaylarının seçilmesi konusu da şeffaf değil, belirsizlikler içeriyor” ifadesi kullanılan açıklamada, güvenoyu oturumunun boykot edileceği, kurulması beklenen hükümete destek oyu verilmeyeceği kaydedildi.

Irak’ta Allavi liderliğindeki Vataniyye Koalisyonu, Mayıs 2018’deki genel seçimlerde 329 sandalyeli Irak Parlamentosu’nda 21 milletvekili göndermişti.

Kürdistan ittifakı

Irak Parlamentosu Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Grup Başkanvekili Viyan Sebrî,  Mustafa Kazımi’nin yeni hükümet kabinesi listesini birkaç gün içerisinde parlamentoya sunacağını, Kürdistan gruplarının ortak listesi olduğunu söyledi.

BasNews’e konuşan Irak Parlamentosu PDK Grup Başkanvekili Viyan Sebrî, “Birkaç gün içerisinde Irak Parlamentosu yeni kabineyi oylaması gerekiyor. Kürt fraksiyonlarının, Kürdistan ittifakı adında ortak listesini Kazımi’ye onaylatma planımız bulunuyor. Kürtlerin Kazımi kabinesinde nasıl yer alacağına dair ortak düşüncemizi, yine sorunların çözümü konusundaki tavrımızı ileteceğiz. Biz Erbil-Bağdat arasındaki sorunların Irak Anayasası çerçevesinde çözülmesinden yanayız” ifadelerini kullandı.

Viyan Sebrî “İktidar ortaklık ve anlaşma çerçevesi üzerinden Anayasa çerçevesinde eşitlikçi yaklaşımla kurulmalıdır. Irak Federal sistemine göre; bütçe ve maaş sorunlar anayasa çerçevesinde çözülmeli. Kürdistan halkının hakkı olan yasal bütçe, vatandaşlık ve hizmet haklarının tanınması barışçıl ortak yaşamın barış içinde sağlar” dedi.

Diğer Haberler