Süleymaniye İl Meclisi’nden ‘öz yönetim’ talebi

Süleymaniye İl Meclisi’nden ‘öz yönetim’ talebi

Süleymaniye İl Meclisi, “öz yönetime” geçiş için bir komisyon kurulmasına karar verdi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Partisi ve Değişim Hareketi’nin (Goran) çoğunluğunu oluşturduğu Süleymaniye İl Meclisi “öz yönetim” için komisyon kurma kararı aldı.

Rûdaw’a konuşan Süleymaniye İl Meclisi Başkanı Azad Muhammed Emin, 30 Nisan 2020’de gerçekleştirilen toplantıda ademi merkeziyetçilik projesi taslağının hazırlanması için bir komisyon oluşturulmasına karar verdiklerini söyledi.

Süleymaniye’nin idari ve mali olarak öz yönetim statüsüne kavuşturulması için Kürdistan Bölgesi hükümetine talep yazısı gönderdiklerini ifade eden Emin, farklı parti temsilcilerinden 9 kişinin yer alacağı komisyonun önümüzdeki hafta taslak çalışmalarına başlayacağını söyledi.

Süleymaniye İl Meclisi’nde 23 Nisan gerçekleştirilen oturumda, 14 üyenin imzası ile vilayetin gelir ve giderlerinin incelenmesini, kentin maliye yetkisinin valiliğe verilmesini talep etmişti.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), sözkonusu oturumu boykot ederek katılmamıştı.

Ademi merkeziyetçiliğin hem vilayet ve hem de Kürdistan Bölgesi’nin yükünü hafifleteceğini savunan Azad Muhammed Emin, “Bu şekilde birçok açıdan kazançlı çıkacağız. Birincisi gelir ve gider netleşcek. İkincisi tüm masraflar şeffaf olacak. Üçüncüsü yolsuzluğun önü alınmış olacak. Dördüncüsü de hükümet kendisine yönelik eleştiri ve suçlamalardan kurtulacak” dedi.

Süleymaniye İl Meclisi 2017’de de ademi merkeziyetçilik projesini onaylayarak kentin idari ve mali olarak öz yönetim statüsüne kavuşturulmasını talep etmişti. Dönemin Başbakanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’ndeki diğer vilayetlerin de yetkilerinin genişletilmesine karar verimişti.

Diğer Haberler