Coronavirüs salgını nedeniyle birçok müze ve ören yeri kapatılırken Türkiye’de 13 müze sanal ziyarete açıldı. Sanal müze ziyaretlerinde en çok görülen yerlerden biri Urfa’daki tarihi Göbekli Tepe oldu. Antep’teki Arkeoloji Müzesi ve Zeugma Müzesi de en çok ziyaret edilen müzelerden oldu.
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan ve 12 bin yıllık geçmişiyle dünyanın en eski tapınağı olan, Alman Profesör Klaus Schmidt’in dünyaya duyurduğu Göbekli Tepe, 255 bin 150 kez gezilerek, sanal müzeler içerisinde en çok görülen yer oldu.
Göbeklitepe, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan ve 12 bin yıllık geçmişiyle dünyanın en eski tapınağı kabul ediliyor. Neolitik dönemde inşa edilen yeryüzündeki ilk inanç merkezi olarak kabul ediliyor. 20 tapınak tespit edilen bölgede, şimdiye kadar 6 tapınak açığa çıkarıldı. Göbeklitepe’yi dünyaya duyuran ise 2014’te hayatını kaybeden Alman Profesör Klaus Schmidt.
Göbeklitepe’deki kazıların başkanlığını yürüten Schmidt, bölgedeki çalışmalara ise 25 yıl önce başladı. Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe’nin dünyanın en eski tapınak kalıntıları olduğunu kanıtlayan Prof. Dr. Schmidt’in Göbeklitepe’yi dünyaya duyurdu. Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Urfa’nın18 kilometre mesafede Örencik köyü yakınlarında bulunuyor. İlk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinden görevlilerinin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe’deki kazı çalışmalarını, 1995 yılından bu yana Urfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor. Kazı çalışmalarında şimdiye kadar Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulunmuştu.
Dünyanın en eski “tapınak merkezi” olduğu belirtilen Göbeklitepe, 2018’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmişti.