Başbakan Barzani: Zine Werte meselesi hükümet karşıtığıdır

Başbakan Barzani: Zine Werte meselesi hükümet karşıtığıdır

 Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölgesi’nde yasalara aykırı bir şekilde farklı yönetimlerin olmasını asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

Başbakan Mesrur Barzani, Zine Wertê bölgesinde farklı güçlerin konuşlanmasına dair medyada çıkan haberlerle ilgili yayınladığı yazılı açıklamada, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin tüm Kürdistanlıların hükümeti olduğunu belirterek, “Kürdistan Bölgesi’nde yasalara aykırı olarak farklı yönetimlerin olmasını kesinlikle kabul etmiyoruz” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nde yasalara aykırı olarak farklı yönetimlerin olmasını ve hükümetin talimatlarının engellemesini hiçbir şekilde kabul etmediklerini kaydeden Başbakan, Peşmerge Bakanlığı’na bağlı güçlerin Kürdistan’ın farklı bölgelerine konuşlandırma yetkisinin hükümette olduğunun altını çizdi.

Özellikle coronavirüs (Covid-19) ve yolsuzlukla mücadele krizlerinin idare edilmesinde gösterdiği başarıdan sonra Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne karşı kasıtlı bir kampanya başlatıldığını vurgulayan Başbakan, bu çabaların hükümet ve halkın taleplerini engelleyemeyeceğine inandığını kaydetti.

Zine Wertê’de yaşanan durumun sorumsuz bazı kişilerden kaynaklandığını belirten Başbakan, “Coronavirüsün yayılmaya başladığı ilk günlerde sınırları kontrol etme önlemleri alındığında, bazı kaçakçılar o sınırdan bazı kişileri geçirmeye çalıştı. Bu hükümetin aldığı önlemlerin ihlal edilmesiydi. İhlallerin önlenmesi amacıyla birçok sınır bölgesinde olduğu gibi Peşmerge Bakanlığı, Zine Wertê’ye ortak bir güç gönderdi” dedi.

Tüm tarafların hükümeti desteklemesini beklenirken belli bir kesim partisel ihtiraslarla hareket ettiğini bildiren Başbakan, söz konusu kesimin kasıtlı olarak o bölgenin parti sınırları içinde olduğu bahanesiyle hükümet güçlerine karşı partilerine bağlı güçleri harekete geçirerek açık bir şekilde hükümete karşı durduğunu belirtti. Başbakan, “Ortak güçler hükümete bağlı güçlerdir ve bu güçlerin Kürdistan Bölgesi’nin hangi bölgesine yerleştirileceğine hükümet karar verir. Bu ortak güçler farklı hiçbir amaç taşımadan bütün kentlere yerleştirilmiştir. Burada Kürdistan kamuoyuna şunu sormak istiyorum: Neden ve hangi amaçla hükümet güçlerinin Zine Wertê’ye yerleşmesine karşı çıkılıyor” ifadelerini kullandı.

Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sevgili vatandaşlara, Peşmerge Bakanlığı’na bağlı güçler dışında hiçbir gücün Zine Wertê’ye konuşlandırılmadığını açıkça belirtmek istiyorum. Aynı zamanda ortaya çıkan istenmeyen durum karşısında endişe ve üzüntülerini dile getiren siyasi taraflara teşekkür etmek istiyorum. Kendilerinden hükümetin yetki ve kararlarını bir partinin yetki ve kararlarıyla mukayese etmemelerini istiyorum. Hükümetin yasaları uygulamasını ve sorumsuz grup ve şahıslara bağlı silahlı grupların pasifleştirilmesi çabalarını desteklemelerini bekliyorum. Hükümetin kararlarını parti kararları olarak görmemelerini ve yasaların uygulanmasını partiler arasındaki rekabet olarak görmemelerini talep ediyorum.

Diğer Haberler