Rojava Özerk Yönetiminden Suriye rejimine Coronavirüs tepkisi

Rojava Özerk Yönetiminden Suriye rejimine Coronavirüs tepkisi

 Coronavirüs salgınına rağmen Şam-Qamişlo uçak seferlerini durdurmayan Suriye rejimine, Rojva Özerk Yönetimi tepki gösterdi.

Rojava Özerk Yönetimi ise havayolu ile Qamişlo’ya gönderilen yolcuları karantinaya alarak, virüsün Rojava’ya bulaşmasına engel olmaya çalışıyor.

Rojava Özerk Yönetimi yetkililerinin tüm uyarılarına rağmen Suriye rejimi, Şam-Qamişlo uçak seferlerini durdurmayarak yeni tip Coronavirüsü (Covid-19) Rojava’da yayılmasına neden olduğu bildiriliyor.

Dün  Şam’dan Qamişlo’ya inen bir yolcu uçağındaki 100 yolcunun kentte girmesi  özerk yönetim asayiş güçlerince engellendi. Qamişlo Havaalanı’nın etrafını kuşatan güvenlik güçleri, gelen yolcuların kaçak yollarla kente yayılmasını engellemeye çalışırken sağlık ekipleri de, yolcuları 14 günlük karantinaya alınması için havaalanına geçti.

Suriye rejiminin gönderdiği yolcuların tespit edilen bazı merkezlerde karantinaya alınacağı bildirilirken, uçak seferlerini durdurmayan Şam’a tepkiler arttı.

Kuzey ve Doğu Suriye Kriz Masası, Şam’dan hava yolu ile Qamişlo’ya gelen 28 kişiyi coronavirüs testinden geçirdi. Test yaptırılan kişilerden şüpheli 2 kişi ve kronik hastalıkları olan 3 kişi karantina altına alındı. Bu 5 kişi 14 gün karantina altında tutulacak.

Diğer 23 kişi ise Özerk Yönetim’in ülke dışından gelenlerin kalması için hazırladığı merkeze götürüldü.

12 Nisan’da bir grup yolcu daha Şam’dan Qamişlo havaalanına inmiş, Kriz Masası’na bağlı ekiplerinin yolcuları sağlık testinden geçirme girişimi Şam yönetimine bağlı havaalanı yetkilileri engellenmişti.

Rojava’da henüz virüs tespit edilmedi

Kürdistan’ın dört parçası içinde şimdiye kadar Coronavirüs vakasının olmadığı tek yer Rojava.

Rojava’da Özerk Yönetim Sağlık Komitesi, ve Heyva Sor a Kurd, imkanlar çerçevesinde virüsün Rojava’ya yayılmasını engellemek amacıyla kentlerin belli bölgelerinde test laboratuarları kurarak, önlem almaya çalışıyor.

Geçkiğimiz  Salı günü Qamişlo Havaalanı’ndan giriş yapan  6 yolcu Özerk Yönetim’e bağlı sağlık ekipleri tarafından gerekli testler sonrası karantinaya alınmış, diğer yolcular ise havaalanı yetkilileri tarafından test yapılmasına izin verilmeden Suriye hükümeti kontrolü altındaki bölgeye gönderilmişti.

Şam’a uyarı

Rojava Özerk Yönetimi Sağlık Komitesi, Suriye rejiminin coronavirüs salgını ile mücadelede Özerk Yönetim’e destek sunmadığı gibi, tedbirsizliği ile Rojava’yı da tehdit ettiği açıklamasında bulundu.

Sağlık Komitesi’nden yapılan yazılı açıklamada, Rojava Özerk Yönetiminin kendi imkânları ölçüsünde coronavirüse karşı 23 Mart’tan bu yana tedbirler almaya başladığı, bu kapsamda sokağa çıkma yasağının ilan edildiği ve sınır kapılarının kapatıldığı belirtildi.

Yalnızca Qamişlo Havaalanı yoluyla Özerk Yönetim bölgesine geçişlerin gerçekleştiğinin aktarıldığı açıklamada, Qamişlo Havaalanı’ndan gelen yolcuların virüs kontrolünden geçirilmesi ve karantinada tutulması istendi.

Rojava Sağlık Komitesi açıklamasında, Şam yönetimini sert bir dille eleştirerek “Suriye hükümeti coronavirüs ile mücadeleye yardım etmediği gibi, yanlış kararlar alarak, Rojava halkının sağlığını tehlikeye atmakta; virüs şüphesi olabilecek insanları gerekli testler yapılmaksızın Özerk Yönetim’den habersiz bölgeye sokmaktadır” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler