Pentagon 2017’de Covid-19 salgını için uyarısı yapmıştı

Pentagon 2017’de Covid-19 salgını için uyarısı yapmıştı

ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon), 2017 yılında hazırladığı ve Beyaz Saray’a sunduğu 130 sayfadan oluşan raporda, yeni tip koronavirüse (Covid-19) benzer bir salgının ortaya çıkacağı, salgın nedeniyle maske, eldiven ve yatak gibi ihtiyaçları temin etme konusunda kriz çıkacağı uyarısında bulunduğu öğrenildi.

The Nation dergisi tarafından yayımlanan rapora göre, Pentagon şu an dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınına ilişkin endişe ve bu kapsamda alınacak önlemler hakkında 2017 yılında bir rapor hazırlayarak Beyaz Saray’a sunmuş.

ABD Başkanı Donald Trump daha önce, “Kimse Covid-19 salgının yayılacağını önceden tahmin edemezdi” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Ancak Pentagon’un 2017 yılında yayımladığı raporda, Washington yönetimini ileride yayılacak bir salgınına hazırlıklı olması ve bu kapsamda önlem alması konusunda uyardığı ortaya çıktı.

Raporda, “yeni bir solunum yolu hastalığının ortaya çıkacağı, olası ve önemli bir tehdit olarak dikkate alınması gerektiği” vurgulanarak şu ifadelere yer veriliyor:

“Biyolojik bir olay, Amerikan topraklarına, bitki örtüsüne, doğasına, vatandaşların sağlığına, ekonomisine ve ulusal güvenliğine karşı tehdit unsuru haline gelebilir. Bu salgının yayılması ile ortaya çıkacak zarar ve kötü sonuçları en asgari seviyeye indirgemek için hızlı ve etkin bir refleksle hazırlık yapılmalıdır.”

Pentagon raporunda salgının bulaşıcı ve değişken bir virüs olduğu bilgisi yer alırken, insanlara solunum yolundan bulaşacağının da altı çiziliyor.

Çin’in Wuhan kentinde çıkan koronavirüs salgını nedeniyle ülkede ilk kayıp 11 Ocak 2020’de verildi. Ocak ayında ülke genelinde tespit edilen vaka sayısı sadece 41’di.

Dünya geneline yayılan Covid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 70 bine yaklaşırken vaka sayısı da 1 milyon 250’ye yükseldi.

The Nation dergisinin paylaştığı Pentagon raporunun devamında şu ifadelere yer verildi:

“Salgının bir toplumda (ülke) yayılması hızla sağlık açısından bir krize dönüşebilir, ülkelere dağılabilir ve milyonlarca insan bu salgından etkilenebilir. Salgın toplumsal hayatı da etkileyecektir. En belirgin özellikleri de salgının hızla yayılması ve güçlü olmasıdır.”

“USNORTHCOM Şube Planı 3560: Pandemik Grip ve Bulaşıcı Hastalık Tepkisi” başlıklı belge, MERS salgını da dahil olmak üzere koronavirüs salgınlarından bahsediyor. Rapor 6 Ocak 2017 tarihinde hazırlanmış.

ABD yönetimi geçtiğimiz ay Covid-19 gerekçesiyle Bağdat ve Erbil’deki diplomatik misyonlarının bir kısmını geri çekmişti. Pentagon Covid-19 salgınının ABD’nin etkisi ve hegemonyasını etkileyeceği uyarısında bulunmuştu.

Dünyanın birçok ülkesine yayılan Covid-19 salgını nedeniyle solunum cihazı başta olmak üzere hastalık evresinde kullanılan çok sayıda ihtiyaç konusunda kriz yaşanıyor.

New York Times gazetesine konuşan ABDli ulusal güvenlik yetkilileri koronavirüs mücadelesinde kullanılan cihaz ve ihtiyaçların giderek azaldığına dikkat çekti.

Pentagon tarafından yayımlanan raporda Covid-19’a karşı mücadele kapsamında kullanılan ilaç ve ihtiyaçlar konusunda kiriz yaşanacağı vurgulanmıştı.

Şu an dünyanın birçok ülkesinde tıbbi malzeme ve salgının önlenmesi için kullanılan ihtiyaçların temini konusunda krizler yaşanıyor. Raporda vurgulanan rekabet konusu da günümüz dünyada açık bir şekilde hissediliyor.

Öte yandan ülkede maske krizi yaşanıyor. Maske üreticisi 3M’e ihracat yasağı getiren ABD, bu şirketin Çin’de üretip Almanya’ya sattığı 400 bin maskenin yarısına Bangkok Havalimanı’nda el koydu.

Alman makamları, durumu “modern korsanlık” olarak nitelendirerek ABD’ye tepki gösterdi. ABD Başkanı Donald Trump, “200 bin N95 maskeye, 130 bin cerrahi maskeye ve 600 bin eldivene el koyduk” demişti.

Türkiye, İtalya’nın sipariş ettiği maskeleri önce gümrükte engellemiş, sonra iki ülke makamlarının teması üzerine göndermişti.

Pentagon’un raporunda, dünya genelinde üretim açısından en güçlü ülkelerin bile tıbbi malzeme ve takat temin etme konusunda sorun yaşayacağı vurgulandı. İspanya ve İtalya ülkeleri, dünya genelinde ABD’den sonra en çok vaka tespit edilen ikinci ve üçüncü ülke konumunda ve her iki ülkede maske, eldiven ve solunum cihazı konusunda kriz yaşanıyor.

Diğer Haberler