Sokağa çıkma yasağı döneminde Kürdistan’da kadına karşı şiddet azaldı

Sokağa çıkma yasağı döneminde Kürdistan’da kadına karşı şiddet azaldı

 Kürdistan Bölgesi’nde, koronavirüsü salgınına karşı uygulanan sokağa çıkma yasağı süresince kadına karşı şiddet olaylarında yüzde 70’lik bir düşüş yaşandı.

Özellikle bölge ülkelerinde yeni tip koronavirüsü salgınına karşı izolasyon uygulandığı ve insanların vakitlerinin çoğunu evde geçirdiği bu dönemde kadına karşı şiddet olaylarında artış yaşanırken Kürdistan Bölgesi’nde tam tersi bir durum ortaya çıktı.

Rûdaw’a konuşan Erbil Kadına Karşı Şiddet Merkezi Müdürlüğü Sözcüsü Yarbay Ferman Muhammed, “Başket Erbil’de sokağa çıkma yasağının uygulandığı 14 Mart’tan bu güne kadar kadına karşı şiddet vakalarında yüzde 71’lik bir düşüş yaşandığını görüyoruz” dedi.

Yarbay Ferman Muhammed, “Bir aylı süre zarfında Erbil ve ilçelerinde kadına karşı şiddet nedeniyle 36 şikayet olmuş, bir de intihara teşebbüs olayı yaşanmış. Bu önceki aylara oranla yüzde 71’lik bir düşüşe tekabül ediyor” diye konuştu.

Süleyamaniye ve Duhok’ta da şiddet olaylarında düşüş var

Süleymaniye Kadına Karşı Şiddet Merkezi Müdürlüğü Sözcüsü Yarbay Hiwa Kerim, “Önceki aylara kıyasla Mart ayında kadına karşı şiddet olaylarında gözle görülür bir azalma yaşandı” ifadelerini kullandı.

Hiwa Kerim, Süleymaniye ve ilçelerinde Mart ayı boyunca 39 şikayet aldıklarını, bunlardan 37’sini karşılıklı anlaşma ve koşullu bir şekilde çözüldüğünü söyledi.

Duhok Kadına Karşı Şiddet Merkezi Müdürü Yarbay Aram Muhammed de yasağın uygulandığı süreçte kent sınırlarında kadına karşı şiddet olaylarında yüzde 75’lik bir düşüş yaşandığını belirtti.

Yarbay Aram Muhammed, “Mart ayı süresince 25 aile içi şiddet vakası ile karşılaştık. Bunlardan 6’sı eşler arasında cereyan eden olaylardan kaynaklıydı.  Daha önce ayda ortalama 200 şikayet alırdık. Ancak bu süre zarfında yüzde 75’lik bir düşüş yaşandı” şekliden konuştu.

Bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüsü salgını nedeniyle birçok ülkede karantina uygulanıyor. Devletler vatandaşlarına evlerinden çıkmamaları çağrısında bulunuyor.

Türkiye ve İran’da şiddet vakaları arttı

ABD merkezli “Domestik Şiddet Ağı”na (Domestic Violence Network) göre toplumun tümünü etkileyen travmatik bir sosyal olay yaşandığında bunun bedelini evde eşinden şiddet gören kadınlar ödüyor.

Türkiye Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre, “evde kal” uyarılarının ardından şiddet belirgin bir şekilde arttı. Türkiye’de sadece 10 gün içerisinde 10 kadın cinayeti yaşandı.

Aynı durum İran’da da sözkonusu. İran Refah Danışmanlık ve Psikolojik Destek örgütü müdür Behzad Wahidinya, ülkede koronavirüsü yüzünden büyük bir felaketin yaşandığı dönemde kadına karşı şiddet olayları da geçmiş dönemlere oranla 3 kat arttı.Wahidinya, günde ortalama 4 bin şikayet telefonu aldıklarını itiraf etti.

Kaynak: Rudaw

Diğer Haberler