Cristian Fracassi ve Alessandro Ramaioli İtalya’da solunum vanası eksikliği yaşayan bir hastane için 3B yazıcı ve 11 bin dolara satılan vanaları 1 dolar maliyetle üretirken tedarikçi şirket dava açmakla tehdit etti.
Tüm dünyada tüm hızıyla yapılan ve pandemi ilan edilen Coronavirüs artık küresel bir sorun haline geldi. Hala ilacı veya aşısı bulanmayan virüsün tedavi süreci de büyük önem taşıyor.. Her ne kadar virüsten kurtulma oranı yüksek olsa da yoğun bakım tedavisi sürecinde gerekli olan ekipmanlar bulunuyor. Ve hasta sayısı arttıkça gerekli cihazlara ulaşmak zorlaşıyor. Ülkelerin sağlık sistemi ve yoğun bakım üniteleri bu konuda yetersiz. Bu ülkelerden biri de italya. Yaşanan ölümler ve yeterli tedavi cihazı olmadığı için trajik olaylar yaşanıyor. Ülkede bulunmayan cihazlardan biri de Solunum vanası.
Cristian Fracassi ve Alessandro Ramaioli eksikliği gidermek için 3B yazıcı ile solunum vanası üretti
Her zamanki tedarikçi şirketten vanaların zamanında yetişemeyeceği yanıtını alan Chiari Hastanesi de yoğun bakım ünitelerinde solunum valfleri konusunda sıkıntı yaşadı. Vanaların tükenmesi hastaların ölüm riskini artırdı. Bu haberi duyan Cristian Fracassi ve Alessandro Ramaioli harekete geçerek üç boyutlu yazıcılarından solunum cihazı vanaları üretti.
Bussiness Insider’da yer alan bilgiye göre gönüller böyle bir ihtiyacın olmasından dolayı üretici şirkete cihazın kopyasını üretmek için başvurdu. Ancak şirket patent hakkını gerekçe göstererek izin vermedi ve dava açmakla tehdit etti.
Bu durum üzerine Cristian Fracassi ve Alessandro Ramaioli tüm sorumluluğu üzerlerine alarak vanaları kendileri ölçümledi ve dava tehdidine rağmen üretimi gerçekleştirdi. İmalat çözümleri şirketi FabLab kurucusu Massimo Temporelli de bu işlem sırasında ikiliye yardım etti.
11 bin dolara satılan vanaları 1 dolar maliyetle ürettiler
3B yazıcı ile ihtiyaç duyulan vanaları hazırlayan gönüllüler imalatçının 11 bin dolara sattığı vanaları 1 dolar maliyetle üretti. İkili, valf konusunda kıtlığın yaşandığı hastaneye 3B yazıcılar sayesinde birkaç saat içinde 100 adet solum valfi üretip bağışladı. Solunum cihazı vanaları 14 Mart itibarıyla 10 hasta üzerinde kullanıldı.
Cristian Fracassi, Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada hastaların hayati tehlikesi bulunduğu için böyle bir olaya kalkıştıklarını açıkladı. Durumdan kar etme niyeti bulunmadığının altını çizen Fracassi tasarımı ve ürünleri ihtiaç dışında kullanmayacaklarını da sözlerine ekledi.
Kaynak: Bussiness Insider