İran’da protestocuya ceza: 1 yıl hapis 3 ay cenaze yıkayıcılığı

İran’da protestocuya ceza: 1 yıl hapis 3 ay cenaze yıkayıcılığı

İran’da 2019 Kasım ayında Benzin isyanları olarak tanınan hükümetin benzine %300 zam yapmasını protesto gösterilerinde tutuklanan Secad Salawende bir yıl hapis cezası, 3 ay cenaze yıkama cezası verildi.

16 Mart tarihinde Tahran’da mahkemesi yapılan Secad Salarwend’in son duruşmasında karar açıklandı. Cinayet Mahkemesi tarafından yapılan görülen dava da Salarwend’in Perdis ilçesinde hapis cezasını çekmesine ve ayrıca ölü yıkamasına karar verildi.

İran da insan hakları ihlallerini inceleyen Herna örgütünün yaptığı açıklamaya göre Secad Salarwend “ halkı isyana teşvik etmek ve isyan için gurup kurmak, İran devletini ve sistemini yıkmak için eylem yapmak” suçlarından yargılandı. Bir yıl hapis cezası yanı sıra 3 ay ölülerin cenazelerini yıkama cezası verildi.

Secad Salarwend 16 Kasım 2019 tarihinde Tahran’ın Bomehin içesinde İran güvenlik güçleri tarafından tutuklanmış ve itilaata Supa ceza evine gönderilmişti. 11 günlük soruşturmadan sonra Tahran Büyük Cezaevine gönderilmişti.

İran’da daha öncede bir kişi daha ölülerin yıkandığı “ Buhişta Zehra” merkezinde ölü yıkamak ile cezalandırılmış ve fakat burada çalışan kişiler tarafından bu durum proteste edilerek ölü yıkamanın bir ceza olmadığı bunun bir hayır işi olduğu ve bu durumun yaptıkları işe bir saygısızlık olduğunu belirterek tepki göstermişlerdi. İran gösterilen tepki nedeni ile daha önce aldığı kararı geri çekmek zorunda kalmıştı.

Diğer Haberler