Türkiye’de açlık ve yoksulluk sınırı arttı

Türkiye’de açlık ve yoksulluk sınırı arttı

Türk-İş, şubat ayı açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Araştırmaya göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı 2 bin 257 TL olarak belirlendi. Böylece bu oran 2 bin 324 TL olan asgari ücretin 67 TL altında çıkmış oldu. Ancak yoksulluk sınırı ise 7 bin 354 TL’ye yükseldi, böylece asgari ücretin neredeyse 3 katına denk gelmiş oldu.

Yaş sebze ve meyvelerde fiyatlar yükseldi

Türk-İş tarafından yapılan açıklamada, fiyatlardaki artışın geçim şartlarını zorlaştırdığı belirtildi. Yaş sebze ve meyve fiyatlarının yükselme eğilimde olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Türkiye’de enflasyon görünümünde son aylarda iyileşme görülmüştür. Ancak tek haneye gerileyen tüketici enflasyonu geçen ay yine çift haneli seviyeye gelmiştir. Politika faizlerinde devam eden indirimin yansıması olarak enflasyonda da gerileme beklentisi devam etmektedir” denildi.

Araştırmaya göre; “Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 257 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 7 bin 353 TL” oldu. Evli olmayan bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise aylık 2 bin 744 TL olarak hesaplandı.

Diğer Haberler